Soczysty łosoś z sosem z rukoli

Soczysty łosoś z sosem z rukoliJeżeli szukacie fajnej fotograficznej potrawy to polecam Wam właśnie to danie. Soczysty łosoś z sosem z rukoli podany na kaszy gryczanej z twarogiem. Niebo w gębie!

Składniki:

  • filet z łososia: 750 g
  • limonka: 2 szt.
  • rukola: 0,5 opakowania
  • miód (30 g do sosu + 2 łyżeczki do smażenia + 1 łyżeczka do kaszy): 50 g
  • musztarda Dijon: 30 g
  • oliwa z oliwek + 30 ml do kaszy gryczanej: 100 ml
  • kasza gryczana, ugotowana: 200 g
  • gruszka obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kosteczkę 1cm x 1 cm: 1 szt.
  • ser twarogowy niemielony tłusty, pokruszony: 125 g
  • ogórek zielony obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w drobną kosteczkę: 1 szt.
  • czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki
  • biały pieprz: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • woda: odrobina

Łosoś: Kawałki łososia myjemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Odcinamy kawałeczki łososia z jednej i z drugiej strony , wyrównując filet. Każdy kawałek przekrawamy na pół, dochodząc do skóry, następnie odcinamy skórę. Posypujemy łososia białym pieprzem i solą (zarówno z jednej jak i z drugiej strony), następnie skrapiamy oliwą z oliwek z obu stron (oliwę rozsmarowujemy na łososiu). Następnie kawałki łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdego łososia ścieramy niewielką ilość skórki z limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 55 stopni C na mniej więcej 30 – 35 minut.
Rozgrzewamy patelnię, na którą następnie wlewamy miód (ok. 2 łyżeczki) . Na rozgrzany miód wrzucamy kawałki gruszki, mieszamy, dodajemy sok z 1 limonki, ponownie mieszamy. Gotujemy aż sos się zredukuje.

Sos: 65 g rucoli, 30 g miodu, 30 g musztardy i sok z 1 limonki miksujemy. Dodajemy niewielką ilość wody. Następnie lejemy oliwę z oliwek (ok. 100 ml) małym strumieniem, cały czas miksując (powinniśmy uzyskać zawiesistą i idealnie kremową konsystencję) . Sos wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie zdejmujemy gruszki z patelni i przekładamy je do miseczki.
Sałatka z kaszy gryczanej: Do miski z ugotowaną kaszą gryczaną dodajemy pokrojony ogórek, posiekany czosnek, pokruszony twaróg i sok z ½ limonki. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy. Dodajemy około 30 ml oliwy z oliwek. Delikatnie mieszamy dodając 1 łyżeczkę miodu. Po 35 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika. Na środku talerza układamy sałatkę z kaszy i ogórka. Sos z rucoli przelewamy na talerz obok sałatki z kaszy. Łososia wykładamy na sałatkę, na łososia kładziemy gruszki.

Uwaga! Jeżeli wolisz łososia dobrze wypieczonego to należy wydłużyć czas pieczenia.

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

4 Comments

  1. Prezentuje się lepiej niż w reklamie, chyba bardziej przemawia do mnie łosoś Okrasy, jutro sama wypróbuję przepis, pyszności:)

Dodaj komentarz