Smażone tosty z pastą z krewetek i kolendry

Przepis na krewetki w tempurze cieszył się dużym powodzeniem więc dzisiaj pora na kolejną wersję krewetek.
Przepis na tosty z krewetkami utknął mi w głowie jeszcze gdy przed laty mieszkałam przez chwilę w Londynie. Tam w jednym z marketów spożywczych Marks and Spencer natknęłam się na książkę kucharską z daniami typu fastfood. Pamiętam, że przekartkowałam ją całą i starałam się zapamiętać jak najwięcej przepisów (nie było wtedy jeszcze telefonów w komórkach). Przez te wszystkie lata żałowałam, że nie poświęciłam tych 10 funtów na zakup tej książki. Ale cóż… człowiek się uczy na błędach a w tamtym czasie miałam zupełnie inne priorytety.
 tosty-krewetki-4930
Tosty z krewetkami to propozycja dla osób które lubią tłuste przekąski. Idealnie nadają się również na imprezy domowe pod piwo lub koktajle. Chrupiące z wyraźnym posmakiem krewetek i kolendry wpasowują się w kuchnię tex-mex. Do ich przygotowania można użyć mrożonych krewetek i kilku dniowego pieczywa.
Składniki:
  • 100g krewetek świeżych ugotowanych (najlepiej większych np Black Tiger)
  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 4-5 kromek pieczywa tostowego
  • olej do głębokiego smażenia

Jeżeli używamy mrożonych krewetek to należy je wcześniej rozmrozić i opłukać pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać z ogonków i ewentualnie z pancerzyka. Wyciąć jelita. Posiekać w drobną kostkę.

Jedno białko i jedną łyżkę mąki kukurydzianej wymieszać dokładnie w małej miseczce. To będzie nasze smarowidło pod pastę na tosty.

Krewetki, drugie białko i drugą łyżkę mąki kukurydzianej, cukier oraz posiekaną kolendrę mieszamy w drugiej miseczce. Ważne aby nie pozostawić grudek mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. To będzie nasza pasta krewetkowa.

Kromki pieczywa tostowego pozbawiamy skórek i przekrajamy na pół (tak aby z jednej kromki otrzymać dwa trójkąty). Każdy trójkąt smarujemy najpierw masą białkową a następnie nakładamy po łyżce pasty krewetkowej. Dokładnie ją rozsmarowujemy na dość cienką warstwę. Kromki smażymy w głębokim tłuszczu (przekręcając co jakiś czas) w temperaturze około 170 stopni. Czas smażenia zależy od wielkości kromek. Smażyłam na złoty kolor pieczywa.

tosty-krewetki-4943

Dodaj komentarz