Słodkie gofry z karmelizowanymi bananami

Słodkie gofry to jedna z tych propozycji śniadaniowych, które uskuteczniamy w domu w niedzielne poranki. Przepisów na nie jest wiele. Są gofry na bazie proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub takie na drożdżach. Te ostatnie wymagają trochę dłuższego czasu na przygotowanie ze względu na wyrastanie jednak są bardziej sycące. Dodatkami mogą być właściwie wszystkie owoce podane w każdej postaci.

Jeżeli nie masz pomysłu na śniadanie, słodki obiad bądź podwieczorek to ten przepis jest dla Ciebie. Gofry możesz podać nie tylko z karmelizowanymi bananami ale także z jagodami, borówkami lub malinami.

gofry-8356

Składniki na gofry:

  • 185g plus 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 
  • 70ml mleka 3,2%
  • 20g świeżych drożdży
  • 125g plus 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • małe (16g) opakowanie cukru wanilinowego
  • 100g miękkiego masła (82% tłuszczu mlecznego)
  • szczypta soli

Mleko podgrzewamy w mikrofalówce do temperatury ok 40 stopni. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.

Do miski miksera wkładamy przesianą mąkę, sól, jajko i żółtko, cukier wanilinowy. Lekko mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem i odstawiamy na 45 minut. Dodajemy miękkie masło oraz resztę cukru. Ponownie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 minut.

Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy delikatnie olejem (np przy użyciu ręcznika papierowego). Nakładamy po łyżce ciasta gofrowego. Pieczemy po kilka minut a następnie przekładamy na kratkę do ostudzenia (staną się wtedy chrupiące).

Składniki na karmelizowane banany:

  • 2-3 banany – najlepiej jeszcze twarde, zielonkawe
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • odrobina wody

Na patelnię dodajemy cukier oraz masło i rozpuszczamy z niewielką ilością wody. Podgrzewamy chwilę aż cukier się zarumieni i dobrze rozpuści. Dodajemy pokrojone na mniejsze części banany i podgrzewamy w karmelu około 4-5 minut. Podajemy z goframi lub naleśnikami.

6 Comments

  1. Takiego przepisu było mi trzeba! Jutro na deser dzieciakom i mężowi zrobię gofry. Dawno nie wyciągałam z szafy swojego dezala więc czas najwyższy to zrobić. A w sobotę będę smażyć faworki.

Dodaj komentarz