Sernik karmelowy

Zmodyfikowałam przepis na kultowy sernik z białą czekoladą i tym razem przedstawiam Wam recepturę na sernik karmelowy. Kto z Was nie kocha karmelu? No właśnie. Ja też uwielbiam.

Ten jest lekki i puszysty. Na spodzie z kruchych, waniliowych ciasteczek. Można równie dobrze użyć np pierniczków. Będzie miał wtedy lekko korzenną nutę. Wykończyć możecie go tak jak sami chcecie. U mnie są to czekoladowe wiórki.

Sernik karmelowy zawiera aż dwie tabliczki czekolady Wedel. Nie jest jednak zbyt słodki a karmel jest idealnie wkomponowany w masę serową. Dokładnie taki według mnie powinien być idealny sernik.

sernik-karmelowy-7272

Składniki:

  • około 160g ciastek maślanych lub waniliowych (można wykorzystać ciastka kruche z tego przepisu)
  • 20g masła
  • 1kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 400g czekolady karmelowej (2 tabliczki czekolady wedla)
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 20g cukru pudru
  • 10g śmietany 30%

Ciastka rozkruszamy w blenderze a następnie dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia).

Ser mielimy 2-3 krotnie w maszynie do mielenia mięsa. Następnie dodajemy cukier puder, jajka i mąkę ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do masy serowej. Przekładamy całość do tortownicy na przygotowany wcześniej spód.

Sernik pieczemy w 150 stopniach przez około 60 minut. Powinien lekko zrumienić się od góry. Studzimy w formie na kratce.

2 Comments

Dodaj komentarz