Schab w sosie porowym podany z makaronem z marchwi

Pora odpocząć od deserów na blogu i napisać przepis na coś konkretnego. Schab gotowany w sosie z porów z dodatkiem nowości od marki Fit&Easy – makaronu z marchewki to moja dzisiejsza propozycja. Przyszły ferie, które w tym roku w Warszawie zapowiadają się całkiem ciekawie ze względu na śnieg. Warto więc po saneczkowym szaleństwie zjeść coś zarówno rozgrzewającego, jak i sycącego.

Schab w sosie nie jest daniem trudnym a ze względu na to, że mięsa nie musimy wcześniej podsmażać jego przygotowanie jest wręcz banalne. Danie w zasadzie robi się samo a nasza rola polega głównie na tym aby czasem je przemieszać.

Składniki:

  • około 500g schabu pokrojonego w plastry o grubości około 1 cm
  • 1 opakowanie Fit&Easy – makaron z marchewki
  • 1 por (biała część, zieloną odstawiamy na wywar)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • około pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 4-5 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść rukoli

Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie dość cienko na pół talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i na nim dusimy pora. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę przesmażamy i dodajemy przyprawy – paprykę i oregano. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Zalewamy około 500ml gorącej wody i dodajemy sos sojowy. Władamy mięso. Garnek przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem około godziny co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie dodajemy marchewkowy makaron i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Mięso po tym czasie powinno być miękkie, dodajemy śmietanę oraz opcjonalnie mąkę (przez sitko). Mieszamy, zagotowujemy. Gdy danie jest gotowe przed podaniem posypujemy garścią rukoli.

Dodaj komentarz