Schab duszony w sosie bazyliowym

Od momentu gdy mam szybkowar rzadko goszczą u mnie inne obiady niż takie które można przygotować właśnie w nim. Stał się on nieodzownym elementem mojej kuchni i teraz sama sobie się dziwię, że tyle czasu mogłam się obejść bez takiego cuda.

Schab duszony w sosie z bazylii, cebuli i czosnku. Z dodatkiem słodkiej mielonej papryki (dla koloru) oraz płatkami chilli (dla „ognia”).

Składniki:

  • schab – pokrojony na plastry ok 1 cm grubości i lekko rozbite dłonią
  • świeża bazylia
  • 2 czerwone cebule – u mnie 1 była czerwona a 1 – normalna
  • 2 ząbku czosnku
  • sól i czarny świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • płatki chilli – ilość zależna od gustu
  • oliwa z oliwek

Schab podsmażam na oliwie z obu stron na złoty kolor. Przekładam na dni szybkowaru. Zalewam wodą aby przykryła mięso. Na wierzch dodaję drobno posiekaną bazylię, poszatkowane cebule i czosnek. Doprawiam do smaku. Dodaję paprykę i chilli. Gotuję w szybkowarze przez 20 minut.

2 Comments

Dodaj komentarz