Cytrusowa sałatka z krewetkami i awokado

DSC_0128Sałatek na blogu jest zaledwie kilka. Powód jest dość prozaiczny. Nie jadam ich bo to dla mnie nie jedzenie. Jestem zdecydowanym mięsożercą a dieta królicza jest mi bardzo daleka. Niemniej jednak postanowiłam, że zrobię Mężowi przyjemność i specjalnie dla niego przygotuję te dwie sałatki, które w tym tygodniu proponuje Lidl.

Przy okazji zrobiłam przyjemność również sobie bo okazało się, że są to obiekty genialne wręcz do fotografowania. Ich przyrządzanie zajęło mi może 30 minut a sama sesja zdjęciowa pół dnia. Z czego potwornie się cieszę, bo uwielbiam wręcz kombinować ze zdjęciami.

DSC_0132 DSC_0192Każdemu polecam takie zabawy z aparatem. W ciągu tego dnia opanowałam (przynajmniej na swoim poziomie) full-manual i od tej pory robię zdjęcia tylko na tym trybie. Wcześniej na trybie preselekcji przysłony jednak mi czegoś brakowało.

Składniki:

  • 300 g krewetek, ugotowanych, chłodzonych
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 awokado, obrane i pokrojone wzdłuż w plasterki
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 1 pęczek dymki
  • kilka listków kolendry
  • ½ opakowania rukoli
  • ½ opakowania miksu sałat „Italiana”
  • ½  cytryny
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek

Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba). Małym nożem wycinamy segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką). Gdy wytniemy ostatni segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.

Winegret: Do czystej miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego. Dodajemy sok z ½ cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Małymi porcjami dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.

Na zimną patelnię wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.

Usuwamy główki i nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki). Krewetki nacinamy wzdłuż od strony grzbietowej i wyciągamy jelita. Tak przygotowane krewetki myjemy pod bieżącą wodą.

Awokado kroimy na pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski. Szczypiorek z dymki kroimy w paski.

Rukolę myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry. Uprażone orzechy siekamy, posypujemy sałatkę orzechami. Całość polewamy przygotowanym winegretem.

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

4 Comments

  1. dla mnie było to kulinarna porażka.. wygląda pięknie i kusi fakt… ale smakowo nie po zniesienia… cóż gusta są różne 😉

Dodaj komentarz