Sałatka włoska i początkujący zielarz

Do tej pory oprócz sałatki cezar oraz sałatki meksykańskiej na Kulinarnej nie można było przeczytać nic więcej na temat sałatek. Powód jest prosty: Kulinarna nie lubi sałatek! Kulinarna w swoim życiu zjadła może kilka sałatek i słownie żadna jej nie zachwyciła. W sałatkach Kulinarna nie lubi sałaty przede wszystkim, ale również świeżych warzyw typu pomidor czy ogórek… chociaż same warzywa Kulinarna uwielbia. Jakoś tak tylko razem jej nie pasują. Może by tak zmienić nazwę „sałatka” na jakąś inną?

Czemu więc Kulinarna zrobiła sałatkę? Bo Kulinarna bardzo kocha swojego męża, który sałatki lubi (pewnie nawet uwielbia ale się nie przyzna :P)

Przy okazji pochwalę się Wam moją bazylią. Jestem z niej mega dumna bo jestem osobą, której usychają kaktusy. Wszystko dzięki mojemu nowemu telefonikowi na którym ustawiłam przypomnienie o podlewaniu tego cuda 😀

Może macie jakieś rady dla początkującego zielarza? Bardzo chętnie widziałabym u siebie cały parapet w ziołach. Do tej pory zasadziłam wspomnianą bazylię, pietruszkę (zdjęcia niebawem), oregano, tymianek i lubczyk. Strasznie bym chciała jeszcze mieć rozmaryn ale nie mogę dostać ani nasion, ani gotowych roślinek (nie tych z marketu co usychają po 2 dniach).

Składniki na sałatkę:

  • 12 pomidorków koktajlowych – pokrojonych na ćwiartki
  • 2 kule mozzarelli – pokrojone na plasterki
  • 20 oliwek zielonych – pokrojonych na plasterki
  • 1 papryka czerwona – pokrojona w kostkę
  • pół opakowania makaronu muszelki

Dressing:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • bardzo drobno posiekane (można wycisnąć przez praskę) 2-3 ząbki czosnku
  • drobno posiekana świeża bazylia 🙂
  • drobno posiekane oregano – również najlepiej świeże
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie można dodać szczyptę posiekanego koperku i szczypiorku (ja dałam suszonego koperku SYS)
  • Sól i czarny świeżo mielony pieprz

Wszystko razem wymieszać i dodać do sałatki. Najlepiej polewać dressingiem tuż przed podaniem.

5 Comments

  1. I co ja widzę?!Sałatka włoska! 🙂 Śliczna i smakowita! I niewiarygodne, bo u mnie na blogu wczoraj gościła włoska sałatka, jednak ciut inna od tej! ZAPRASZAM!

  2. We Wloszech takie salatki sa bardzo popularne szczegolnie latem, polecam tez wersje z ryzem.Do zielnika proponuje dolaczyc szalwie niestety niedoceniana i kojarzona tylko z plukankami do ust.

  3. Kto powiedzial, ze salatka musi byc z salata? Ta nie jest – ale to wcale nie znaczy, ze traci prawo do nazwy „salatka” 🙂 Wyglada smakowicie i kolorowo.

Dodaj komentarz