Sałatka nasza ulubiona

Sałatka nasza ulubiona to bestseller w restauracji Halka. Przepis na tę sałatkę zdradził nam Paweł Hajn, który współprowadził warsztaty dla polska-gotuje.pl W sałatce można znaleźć rukolę, wątróbki drobiowe, migdały, granat, śliwki i wino.

Składniki:

  • mix sałat
  • rukola
  • 1/2 opakowania śliwek bez pestek
  • 200ml czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 400g wątróbki drobiowej
  • 1 granat
  • 80g płatków migdałów

Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy płatki migdałów, prażymy na złoto często mieszając. Po uprażeniu przesypujemy na papier i pozostawiamy do ostygnięcia. Na patelnię wsypujemy cukier, gdy zacznie się karmelizować wsypujemy śliwki, zalewamy winem i dusimy około 20 minut.

W między czasie na talerzu układamy mix sałat. Następnie smażymy wątróbkę oprószoną w mące i układamy na sałacie. Całość polewamy sosem śliwkowym, posypujemy płatkami i ziarnami granatu.

6 Comments

Dodaj komentarz