Sałatka z makaronem, jajkiem i warzywami

Całkiem niedawno przygotowywałam sałatkę z kuskus i łososiem, dzisiaj natomiast pokażę Wam przepis na sałatkę z makaronem, którą spokojnie można zapakować do lunchbox’a i zabrać do pracy. Jest pożywna i smaczna.

To niedrogie i łatwe danie można zabrać ze sobą na piknik jako dodatek do grillowanych mięs (nie dodajemy wtedy wędliny do sałatki). Nadaje się również na młodzieżową imprezę. Pamiętajcie aby używać jaj z wolnego chowu i dobrych polskich pomidorów. Zamiast makaronu typu świderki możecie użyć penne lub większych kolanek.

sałatka-makaronowa-8141

Składniki:

  • 250g makaronu świderki (lub podobnego)
  • 4 jajka
  • 1 papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1 ogórek
  • kilka plasterków chudej szynki
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)
  • 3 łyżki oleju z bazylią
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • sól i czarny pieprz do smaku

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cedzimy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na 6 części. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory kroimy na 8-10 części nie pozbywając się gniazd nasiennych. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kostkę lub cienkie plasterki. Natkę pietruszki siekamy drobno.

Dressing przygotowujemy mieszając energicznie brązowy cukier, ocet i olej. Powinien lekko zgęstnieć.

Makaron, warzywa, jajka i wędlinę przekładamy do dużej miski. Delikatnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki. Zalewamy dressingiem i znowu delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

Dodaj komentarz