Sałatka z makaronem z buraka, rukolą, smażonym camembertem oraz nektarynką

Sałatki to jeden z tych tematów, które muszę zdecydowanie podszkolić. Mam kilka swoich ulubionych przepisów i na nich bazuję na co dzień. Lubię eksperymentować jeżeli chodzi o tworzenie nowych połączeń smakowych jednak nie za bardzo mi to wychodzi jeżeli chodzi o sałatki. To chyba kwestia tego, że tutaj nie specjalnie jest jak mieszać w garach. Ot składniki przygotować, odpowiednio pokroić, zalać winegretem i tyle. Jeżeli składniki są dobrej jakości a winegret przygotowany z odpowiednich proporcji to danie broni się samo.

Za sprawą marki Fit&Easy i jej nowego produktu – makaronu z buraka przygotowałam szybką sałatkę z dodatkiem rukoli, smażonego camemberta i nektarynki. Prostota, którą idealnie można zamknąć w lunchbox’ie i zjeść ze smakiem w pracy lub po prostu przygotować na szybko w domu na kolację.

Składniki (dla 2 osób):

  • pół opakowania makaronu z buraka Fit&Easy
  • 1 niewielki camembert
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • garść rukoli
  • 2 nektarynki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • składniki sosu winegret: 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, 1-2 łyżki oleju, sól i pieprz czarny

Makaron z buraka gotujemy w osolonej wodzie około 10-12 minut. Odlewamy i po wystudzeniu mieszamy z rukolą. Nektarynkę obieramy i kroimy w kostkę lub niewielkie cząstki.

Camembert kroimy na 6-8 części (trójkątów) obtaczamy w roztrzepanym jajku (doprawionym solą i pieprzem) oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka sekund do zrumienienia się panierki.

Składniki winegretu mieszamy ze sobą najlepiej w małym, zakręcanym słoiczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze potrząsamy aby stał się nieco gęstszy.

Na talerze wykładamy buraczany makaron wraz z rukolą, układamy podsmażony ser oraz nektarynkę. Całość tuż przed podaniem polewamy przygotowanym winegretem.

Dodaj komentarz