Rumiane, niedzielne śniadanie i koktajl mleczny

tosty francuskie i owocowy koktail na niedzielne śniadanieUwielbiam niedzielę, uwielbiam wspólne niedzielne śniadania. Moja Córka już jest w takim wieku, że spokojnie po przespaniu całej nocy zjada z nami śniadanie. Strasznie to lubię i zawsze czekam na takie zakończenie tygodnia. Tym razem pokusiłam się o zrobienie francuskich tostów i koktajlu owocowego.

Ja wiecie ostatnio w mojej kuchni pojawił się nowy specjalista. Kenwood prosper, bo o nim mowa, jest przeze mnie testowany wzdłuż i wszerz. Korzystam z każdej jego funkcji i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że był mi niezbędny.

Przy zrobieniu zrobieniu tego śniadania korzystałam z jego funkcji blendera i w kilka chwil miałam już gotowy koktajl malinowo-truskawkowo-jagodowo-borówkowo-jeżynowo-mleczny. Mycia właściwie żadnego, nic nie rozchlapane ani się nie wylało. Rewelacja! Mam nadzieję, że będzie się sprawdzał tak dalej.

Wracając do śniadania to dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam tosty francuskie dla mojego dziecka. Chciałam zobaczyć czy tak jak mamusia i tatuś stanie się ich miłośnikiem. Początkowo było ciężko ale później zjadła całą porcję. Jedynie do koktajlu chyba nie dorosła jeszcze. Jak go powąchała to zrobiła taką minę i takie spojrzenie mi rzuciła, że wolałam nie ryzykować plamy na dywanie.

Składniki na tosty francuskie:

  • mleko 200ml
  • kilka kromek pieczywa tostowego lub chałki
  • 3-4 jajka rozmącone i posolone
  • masło klarowane do smażenia

Jajka po rozmąceniu doprawiamy solą (opcjonalnie można białym pieprzem). Kromki pieczywa najpierw moczymy w mleku a następnie w jajku i smażymy na maśle z obu stron. Podajemy ciepłe.

Składniki na koktajl:

  • 700ml mleka
  • kilka malin
  • kilka truskawek
  • kilka jagód
  • kilka borówek
  • kilka jeżyn

Użyłam mrożonych owoców. Wkładamy wszystko do blendera i zalewamy mlekiem. Miksujemy aż wszystkie owoce rozdrobnią się, a koktajl zabarwi się na fioletowo.

2 Comments

Dodaj komentarz