Rogaliki z gorzką czekoladą i orzechami włoskimi

Znowu mróz i znowu nie mogłam wyjść z domu… ehhh… kiedy będzie wiosna?
Na szybko przygotowane, ze składników dostępnych w każdej kuchni, smaczne i niekłopotliwe. Przygotowane (wyrobione) w maszynie do pieczenia chleba, ale można równie dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Mało słodkie a dzięki orzechom bardzo sycące. Polecam na śniadanie do kawki.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej tortowej (przesianej)
  • 3 jajka
  • 50g masła 82% tłuszczu mlecznego (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 łyżki cukru
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 25g drożdży świeżych
  • 125ml mleka letniego
  • farsz – u mnie rozdrobione w blenderze orzechy włoskie (ok 150g) i tyle samo gorzkiej czekolady

W letnim mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5 min. Pozostałe składniki odmierzamy i lekko mieszamy do połączenia się składników. Po 5 minutach dodajemy drożdże i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (ja podzieliłam je najpierw na dwie części i każdą z nich wałkowałam oddzielnie – mam małą stolnicę) i przy pomocy noża do pizzy wycinamy trójkąty. Nakładamy na nie po łyżce farszu. Zawijamy od podstawy po czubek trójkąta. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia i przykrywamy ściereczką.
Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach.

5 Comments

Dodaj komentarz