Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego z powidłami śliwkowymi

Uwielbiam rogaliki w każdej postaci. Kruche czy drożdżowe nie ma znaczenia. Ważne żeby miały nadzienie (najlepiej takie domowej roboty) lub jakieś ciekawe dodatki. Tym razem po raz kolejny postawiłam na klasykę i przygotowałam rogaliki z nadzieniem śliwkowym. Ciasto to połączenie zalet ciasta drożdżowego oraz kruchego przy czym nie są one słodkie. Idealnie pasują na podwieczorek do kawy.

Jako nadzienie z powodzeniem można użyć powideł śliwkowych ale również każdych innych. Ciekawie sprawdza się również nutella lub owoce (wydrylowane wiśnie, niewielkie kawałki jabłek).

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 100g miękkiego masła 82%
  • 12g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 70ml ciepłego mleka
  • do nadziewania: kilka łyżek powideł śliwkowych

Masło ucieramy z cukrem wanilinowych i zwykłym. Dodajemy jajko a następnie mleko i drożdże. Mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto najlepiej przy użyciu haka co najmniej przez 10 minut. Po tym czasie ciasto nie powinno się kleić ani do brzegów miski, ani do rąk. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Po tym czasie całe ciasto dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich kule. Każdą z nich rozwałkujemy na 2-3 mm na niewielkiej ilości mąki. Powstałe w ten sposób koła dzielimy nożem na 8 trójkątów (lub 6 jeżeli chcemy większe rogaliki). U podstawy każdego trójkąta nakładamy po pół łyżeczki powideł i zawijamy każdy kawałek formując rogalik. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 12-14 minut (na złoty kolor).

Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Jak zawsze zapraszam na mój kanał na Instagramie @piniata_w_kuchni

Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Dodaj komentarz