Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Na nadchodzące coraz bardziej zimowe wieczory polecam Wam niezawodny quiche (czyt. kisz). Danie to nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Najważniejsze jest użyć jak najlepszych składników. Stawiajcie zawsze na prawdziwe masło, jajka z wolnego wybiegu, świeże pieczarki, dobry ser  i co najważniejsze – dobrej jakości mięso.

Składniki premium to zdecydowanie najlepsza recepta na sukces w kuchni. Nie oszczędzajmy i zdecydowanie wyszukujmy najlepsze składniki w lokalnych sklepach.

qiuche-handerek-8977

Składniki na ciasto:

  • 230g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 120g prawdziwego masła
  • sól

Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej ceramiczną). Widelcem podziurkować spód i zakryć folią aluminiową. Na wierzch wsypać fasolę, ryż lub kulki ceramiczne wielokrotnego użytku.

Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową oraz ceramiczne kulki i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Składniki na farsz:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 300g pieczarek
  • około 250g dobrej wędzonej szynki – ja użyłam szynki z wędzarni marki Hańderek
  • 150g tartego sera typu gouda
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietanki
  • szklanka mleka
  • masło klarowane do podsmażenia
  • posiekana natka pietruszki – mniej więcej pół pęczka
  • sól i czarny pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Posolić do smaku. Gdy cebula zmięknie przełożyć do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażyć umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy ładnie się zrumienią przełożyć do miski z cebulą. Do tej samej miski dołożyć pokrojoną w niewielką kostkę wędlinę oraz starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

W drugiej misce połączyć ze sobą mleko, śmietankę oraz roztrzepane jajka. Dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczony wcześniej kruchy spód ułożyć równomiernie składniki i zalać masą jajeczną. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

qiuche-handerek-8972

firm_244959_0f8517_big

Dodaj komentarz