Pstrąg na szybko – pieczony w piekarniku

Zrobiłam obiad. Rozleniwiona stołowaniem się na mieście w barze mlecznym (lub nie stołowaniem się wcale) postanowiłam coś ugotować. Nie było mi łatwo się do tego zabrać. Gotować uwielbiam ale gdy wypadam z rytmu to nawet ugotowanie mrożonej fasolki szparagowej stanowi dla mnie problem.

Moja mama mówi, że z gotowaniem jest jak z jazdą na rowerze. Nie zapomina się. Cóż, widać ja jestem inna i gdy tylko przez tydzień nie muszę gotować to całkowicie się od tego odzwyczajam. Dzisiejszy obiad można przygotować w jakieś 30 minut. Mi zajęło to chyba z godzinę. Ale udało się!

DSC_0008DSC_0004Po wczorajszej rozmowie z siostrą postanowiłam, że dzisiaj postawię na pstrąga. Kupiłam więc dwie sztuki w pobliskim sklepie. Posypałam je pieprzem cytrynowym, solą i dodałam trochę cytryny oraz masło. Całość, tak jak widać, wstawiłam do piekarnika i to tyle… cała filozofia.

DSC_0032 DSC_0021Podałam z frytkami i fasolką szparagową ugotowaną. Nie jest to może danie górnolotne ale bardzo proste. Ot takich dań właśnie warto zaczynać pourlopowe wracanie do rzeczywistości.

Składniki:

  • 2 pstrągi – oczyszczone, wypatroszone i umyte
  • 6 plasterków cytryny
  • pieprz cytrynowy (ja użyłam takiego firmy Prymat)
  • sól morska
  • 3 plasterki masła (dwa na wierzch ryb i po pół plasterka do środka ryby)

Przygotowaną rybę natarłam pieprzem cytrynowym i solą morską. Włożyłam do brzucha po 3 plasterki cytryny oraz masło. Na wierzch również położyłam po kawałku masła. Pstrągi ułożyłam na kratce i włożyłam do piekarnika na około 15 minut w 180stopni.

W tym czasie ugotowałam fasolkę w osolonej wodzie oraz przygotowałam frytki.

DSC_0026Straszny Pan Pstrąg!

Polecam jeszcze Pstrąga z patelni. Do zrobienia w 15 minut 🙂

pstrag-6309

11 Comments

  1. Tak na marginesie-sprawdziłaś skład „pieprzu cytrynowego”Prymata?
    Bardzo byś się zdziwiła…
    Jedyny porządny pieprz cytrynowy robi Kotanyi.

  2. a probowałaś przygotowywac rybę w multicookerze ? Ja niedawno kupilam sobie taki sprzęt z panasonica ale nie wiem na ile moge ” sobie pozwolić” żeby jedzenie było dobre ?

  3. Pingback: Pstrąg z patelni oraz sałatka z fetą, czarnymi oliwkami i pomidorkami

  4. Pingback: szczyptakardamonu » Blog Archive » gotowanie i przepisy

  5. znakomitym dodatkiem do takiego pstrąga są ziemniaczane talarki – surowe ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie następnie odcedzamy – przekłądamy do naczynia zaroodpornego – zalewamy mieszaniną ( 3 łyżkami oliwy , odrobiną do smaku chili i 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku) mieszamy – pieczemy około 20-30 minut w temp 180st po tym czasie na wierzch dajemy w/w pstrągi i pieczemy kolejne 15 minut 😀 niebo w gębie – niech wiedzą kogo post 😀

  6. znakomitym dodatkiem do takiego pstrąga są ziemniaczane talarki – surowe ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie następnie odcedzamy – przekłądamy do naczynia zaroodpornego – zalewamy mieszaniną ( 3 łyżkami oliwy , odrobiną do smaku chili i 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku) mieszamy – pieczemy około 20-30 minut w temp 180st po tym czasie na wierzch dajemy w/w pstrągi i pieczemy kolejne 15 minut 😀 niebo w gębie

Dodaj komentarz