Pstrąg łososiowy z ryżem po indyjsku

W tym tygodniu postawiałam na orientalną kuchnię. Kilka dni temu opublikowałam przepis na Tom Yum a dzisiaj postawiłam na szybkie i proste danie z pstrąga łososiowego. Kupicie go bez problemu w większych sklepach lub jeżeli wolicie można go zamienić na łososia (zdecydowanie filet). Pozostałe składniki to kwintesencja kuchni azjatyckiej i myślę, że większość tych produktów macie w domu. Jeżeli nie to ich kupno również nie będzie stanowiło wyzwania.

pstrag-ryz-tajski-5431

Ryż po indyjsku to propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne połączenia w kuchni. Ja osobiście takie uwielbiam. Przygotowanie całego obiadu dla dwóch osób to zaledwie 15-20 minut. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 filety z pstrąga łososiowego – około 100g każdy
  • 1 torebka ryżu basmanti
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i ananasa kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ryżu. Imbir, sos rybny, sok z cytryny, kurkumę oraz cukier trzcinowy mieszamy w misce. Przygotowanym w ten sposób sos dodajemy do ryżu. Dokładnie mieszamy.

Filety myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Sos sojowy, ocet ryżowy oraz sos chili mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy rybę z obu stron i smażymy na niewielkim ogniu (po 2-3 minuty z każdej strony).

pstrag-ryz-tajski-5444

Dodaj komentarz