Przepis na spaghetti – inaczej niż zwykle

spaghetti all'amatriciana przepis na szybki obiadPrzepis na spaghetti all’Ametriciana. W Polsce chyba jednak mało wciąż popularne. Szkoda bo to bardzo dobre połączenie boczku, pomidorów i czarnych oliwek. Danie nawet smakuje gdy nie przepadamy za tymi ostatnimi (przetestowane w praktyce). ‚Klu’ całości to dobrze usmażyć pana boczka i dobrze całość doprawić.
Od jakiegoś czasu chodziło za mną spaghetti ale znudził mi już klasyczny ‚bolones’, a ‚karbonara’ wydaje mi się jakaś taka za ciężka. Do tego nie chciałam robić żadnej mięsnej zapiekanki bo od nadmiaru sera mam odruch ‚sami-wiecie-jaki’. Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję. Dodam coś od siebie, a coś innego może odejmę. Może coś z tego wyjdzie.

 

Czy wyszło? Wyszło bo się właśnie dlatego Wam chwalę.

 

przepis na spaghetti all'amatriciana z boczkiem i oliwkami
A co poza tym? Przyzwyczajam się do nowego panelu. Przejście z bloggera kosztowało mnie wiele nerwów, pracy i wysiłku. Ale udało się i tym samym moje kolejne marzenie się spełniło. Jeszcze nie wszystko jest takie jak być powinno. Nadal szukam idealnego szablonu. Myślę nad idealnym nagłówkiem. Najlepsze jest to, że przy tej okazji mam masę pomysłów na gotowanie. Zachciało mi się dzisiaj strasznie szarlotki a rodzina marudzi za brownie.
Składniki (na 4-6 porcji):
– 1 opakowanie makaronu spaghetti ugotowanego al-dente
– 1 opakowanie kawałków pomidorów w kartonie
– 4 plastry boczku wędzonego (lub innej “chudszej” wędliny) pokrojonego w cienkie paski
– 40g odsączonych czarnych oliwek
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– płatki chili (opcjonalnie)
– oliwa z oliwek do smażenia
– listki bazylii i parmezan do dekoracji

 

Na oliwie z oliwek smażymy boczek na chrupko. Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość chwilę podsmażamy, cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło. Dodajemy pomidory oraz płatki chili i chwilę gotujemy. Gdyby sos był zbyt gęsty dodajemy wodę.
Na samym końcu po zdjęciu z ognia dodajemy czarne oliwki posiekane lub pokrojone na ćwiartki oraz makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu udekorowane listkami bazylii oraz posypane parmezanem (na zdjęciu bazylia cytrynowa).

 

Tymczasem mój Mąż właśnie zasiada do czytania wpisów konkursowych…

2 Comments

  1. podesłałam linka mojego mężowi, który jest daleko od domu teraz 🙁 odpisał, że jak wróci prosi bym mu to zrobiła 🙂 wiedziałam, że mu się spodoba!

Dodaj komentarz