Przepis na kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przepis na kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Całkiem niedawno pożegnaliśmy lato. Niestety tak już bywa, że co dobre szybko się kończy. Ale czy musi? Ja przywołuję lato z powrotem przepisem na pyszne ciasto z malinami i budyniową pianką. Idealne na jesienną chandrę.

Cierpię chyba znowu na brak weny. Nie wiem co się dzieje. Tym razem chyba winę bym zwaliła na jesień i coraz gorszą pogodę z nią związaną. Nie lubię gdy pada deszcz i nie lubię gdy marznąć mi stopy. Z tym ostatnim właśnie najbardziej kojarzy mi się jesień. U mnie w domu jeszcze nie grzeją „kalafiory” a ja od dziecka bojkotuję nasz polski zwyczaj „kapciowania”.

ciasto kruche, maliny, budyńSiedzę więc sobie wieczorami ze zmarzniętymi stopami, śmiejąc się z kapci mojego męża, popijam herbatkę i zajadam ostatnie kawałki pysznego ciasta. Mam zawsze tak, że w lato nie doceniam bogactwa owoców. Dopiero gdy ono się kończy wraz ze swoimi dobrodziejstwami zaczynam mieć zajawkę na ciasta owocowe.

Przepis zainspirowany mojewypieki.com chociaż poza listą składników i ogólnym przygotowaniem zmodyfikowałam wiele.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek (z małych jajek)

Ze wszystkich składników zagniatam w maszynie do pieczenia chleba gładkie ciasto. Dzielę na dwie części i wkładam do zamrażalnika owinięte w folię spożywczą. Jedną część (gdy już się zamrozi dokładnie) wyjmuję z folii i przy pomocy szatkownicy ścieram na tarce jarzynowej prosto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładam równo po dnie i zapiekam w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-25 minut. Wyjmuję gdy zaczyna się rumienić. Studzę.

Budyniowa pianka:

  • 5 białek z małych jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

Z białek ubijam sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier puder (ciągle miksując na najwyższych obrotach). Następnie również stopniowo dosypuję cukier waniliowy i budynie. Strużką dolewam olej. Miksuję jeszcze przez chwilę. Przekładam na podpieczony i wystudzony spód.

Na wierzch układam maliny. Około 500g mrożonych malin.

Na wierzch ścieram drugą porcję ciasta. Również przy użyciu szatkownicy i tarki o dużych oczkach. Rozkładam równo po wierzchu i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45-50 minut. Gdyby wierzch rumienił się zbyt szybko przykrywam formę od góry folią aluminiową lub kawałkiem papieru do pieczenia.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy się ze smakiem.

Ciasto nie bez powodu zrobiłam w kształcie serca. Jest to specjalne podziękowanie dla mojego męża bo właśnie mija nam okrągła rocznica czegoś bardzo ważnego. Ostatnio bardzo mnie wspierał zarówno w związku z blogiem, jak i problemami zdrowotnymi. Życzę każdemu tak fantastycznej drugiej połówki.

9 Comments

Dodaj komentarz