Przepis na chleb domowy na zakwasie

domowy chleb na zakwasie upieczone przez automat do pieczenia chleba

Posty te opublikowane były już wcześniej. Postanowiłam natomiast przypominieć je, a  nowym czytelnikom (których ostatnio sporo przybyło z tego co widzę i co mnie strasznie cieszy) – pokazać.
Bardzo prosty sposób na domowy chleb w 3 krokach. Zajmie on co prawda kilka dni (jeżeli nie mamy zakwasu) jednak dla osób posiadających automat do pieczenia chleba i gotowy zakwas będzie on prostszy niż pójście do sklepu po pieczywo.

O zaletach pieczywa na zakwasie nie trzeba nikogo, kto taki chleb próbował przekonywać. Ten kto nie próbował – nie wie co traci…

Zaczynamy oczywiście od przygotowania zakwasu. Jak zrobić zakwas (klik)?
Krokiem kolejnym jest wykonanie zaczynu. Jak zrobić zaczyn (klik)?
A gdy mamy już zaczyn pora upiec pierwszy chleb. Jak upiec domowy chleb na zakwasie (klik)?

5 Comments

  1. Ja tez ostatnio zrobiłam zakwas żytni i upiekłam chlebek, tylko ze musiałam dodać troszkę drożdży. A teraz z planach mam żytni razowy i zaczynam całą zabawę w domową piekarnię 🙂 Piękny chlebek 🙂

  2. Właśnie dzisiaj zrobiłem zakwas z Twojego przepisu 🙂 Niestety już po wszystkim zorientowałem się, że mąkę żytnią mam typu 720, byłem przekonany, że to typ 2000, ale pomieszała mi się z pszenną razową. Zastanawiam się czy zrobi to aż tak dużą różnice? Albo czy w ogóle wyjdzie mi zakwas, bo to moja pierwsza przygoda z zakwasem 🙂

    • do zakwasu raczej używa się mąk typu 2000 ale kiedyś spotkałam się, że zakwas robiono również z poznańskiej (500). jestem ciekawa czy wyrośnie czy nie. daj znać jak wyszło.
      jak urośnie znaczy wyszło, a jak nie znaczy trzeba zacząć od nowa :/ niestety

    • Wyrósł i wszystko było ładnie, a nagle szlag go trafił i się zepsuł :/ Zrobiłem nowy, tym razem z mąki pszennej razowej typ 2000, może będzie z nim mniej problemów 😉

Dodaj komentarz