Przekąski na Sylwestra

DSC_0045W poprzednim poście Menu Sylwestrowe 2012 pokazywałam część przepisów z Kuchni Lidla. W tym poście pokażę część drugą.

Przeglądając zdjęcia na ich stronie wpadłam trochę w panikę bo moje potrawy nie do końca wyglądają tak jak ich. Kulki nie są idealnie okrągłe, roladki ułożyłam w piekarniku na boku zamiast na ‚brzuchu’ a omleciki usmażyłam po prostu „normalnie” zamiast robić z nich jakieś ruloniki. W smaku na pewno są takie same i po pierwszej próbie smakowej wypadły świetnie. Schowałam to wszystko więc do lodówki i zamknęłam szczelnie w pojemnikach żeby spokojnie wytrwały do wieczora.

Jestem bardzo zadowolona z efektu bo nie musiałam w tym roku wymyślać jakiegoś specjalnego menu. Oczywiście do tego zrobiłam jeszcze minirożki francuskie z jabłkiem (takie jak w przepisie na Jabłkowe rożki z ciasta francuskiego tylko mniejsze o połowę).

DSC_0029Kuleczki z koziego sera (12 kulek)

Składniki:
  • 200 g miękkiego sera koziego (ser twarogowy, pełnotłusty, z mleka koziego)
  • 1 jajo
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 100 ml oleju roślinnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
200 g sera wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka szczypiorku bardzo drobno kroimy i wrzucamy do koziego sera. Ponownie mieszamy. Jajko wbijamy na talerz, dodajemy pieprz i sól, mieszamy całość. Mąkę i bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki. Z sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w mące, jajku i tartej bułce. Na oleju, który został na patelni po smażeniu mozzarelli, smażymy kulki. Po usmażeniu wykładamy kulki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem możemy je wstawić do pieca nagrzanego do 60°C (termoobieg) na kilka minut w celu podgrzania), następnie kładziemy na talerz, w każdą kuleczkę wbijamy wykałaczkę, całość dekorujemy pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.
DSC_0016Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
(12 roladek)
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
  • sól
  • odrobina mąki do rozwałkowania ciasta
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe). Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem.
Miniomlety pomidorowe (12 miniomletów)
Składniki:
  • 8 jaj
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 4 plasterki boczku parzonego
  • 80 g pomidorów pelatti
  • sól
  • pieprz

    * przygotuj ręcznik papierowy

8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki.
Siekamy 80 g pomidorów pelatti. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelatti i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy.
Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta). Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.
przepisy pochodzą z kuchnialidla.pl

2 Comments

Dodaj komentarz