Proste i szybkie ciasto jagodowe – zawsze wychodzi!

Każdy z nas lubi zjeść dobre ciasto z jagodami, ale nie każdy lubi z tej okazji przesiadywać godzinami w kuchni. Ciasto jagodowe z przepisu poniżej jest bardzo proste i bardzo szybkie. Nie wymaga też brudzenia wielu naczyń. Wystarczy miska, mikser i odrobina dobrych chęci.

Prosty przepis na ciasto z jagodami

Ciasto ucierane ma to do siebie, że zawsze wychodzi. Naprawdę nawet największe „niezdary”* kuchenne doskonale sobie z nim poradzą. Wystarczy spróbować. Zalet można tutaj wymieniać wiele. Największą (oprócz tych już wymienionych) jest to, że smakowo pasuje chyba do wszystkich owoców i jest przepisem uniwersalnym. Można je zrobić z jabłkami, malinami, gruszkami czy śliwkami. Spotkałam się również z przekrajaniem ciasta w poprzek i przekładania kremem. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. 

Składniki:

  • kostka (250g) masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub wanilinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z limonki
  • jagody (u mnie było około 250g)

Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, lekko puszysta i jednolita dodajemy kolejno budyń, mąkę i proszek do pieczenia (warto przesiać wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać je jednocześnie). Na końcu dodajemy sok z limonki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ja przełożyłam najpierw połowę ciasta, nasypałam połowę jagód, potem nałożyłam resztę ciasta i na wierzch znowu jagody. Dzięki temu mam dwie warstwy jagód. Pieczemy około 40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.

*nikogo nie chcę tutaj obrazić. Sama jeszcze rok temu umiałam zrobić jedynie jajecznicę a jajka na twardo gotowałam 20 minut bo pomyliło mi się z ziemniakami.

24 Comments

Dodaj komentarz