Każdy z nas lubi zjeść dobre ciasto z jagodami, ale nie każdy lubi z tej okazji przesiadywać godzinami w kuchni. Ciasto jagodowe z przepisu poniżej jest bardzo proste i bardzo szybkie. Nie wymaga też brudzenia wielu naczyń. Wystarczy miska, mikser i odrobina dobrych chęci.
Ciasto ucierane ma to do siebie, że zawsze wychodzi. Naprawdę nawet największe „niezdary”* kuchenne doskonale sobie z nim poradzą. Wystarczy spróbować. Zalet można tutaj wymieniać wiele. Największą (oprócz tych już wymienionych) jest to, że smakowo pasuje chyba do wszystkich owoców i jest przepisem uniwersalnym. Można je zrobić z jabłkami, malinami, gruszkami czy śliwkami. Spotkałam się również z przekrajaniem ciasta w poprzek i przekładania kremem. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.
Składniki:
- kostka (250g) masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z limonki
- jagody (u mnie było około 250g)
Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, lekko puszysta i jednolita dodajemy kolejno budyń, mąkę i proszek do pieczenia (warto przesiać wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać je jednocześnie). Na końcu dodajemy sok z limonki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ja przełożyłam najpierw połowę ciasta, nasypałam połowę jagód, potem nałożyłam resztę ciasta i na wierzch znowu jagody. Dzięki temu mam dwie warstwy jagód. Pieczemy około 40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.
*nikogo nie chcę tutaj obrazić. Sama jeszcze rok temu umiałam zrobić jedynie jajecznicę a jajka na twardo gotowałam 20 minut bo pomyliło mi się z ziemniakami.
Jak zawsze zapraszam na mój kanał na Instagramie @piniata_w_kuchni
Ja dodałam jeszcze pokrojone jablko i nie mialam soku z cytryny Dodalam 2łyźki jogurtu greckiego ?
Bardzo fajny pomysł. Muszę go wypróbować
Bardzo dobre, szybko się robi. Ja też dodałam 2 łyżki jogurtu greckiego i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia + mrożone borówki :)) Polecam przepis na większą keksówkę.
Jaka forma mogę zapłacić keksowkę jaki to wymiar?
super, robiłam, wyszło idealnie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Proszę podaj mi rozmiar blaszki w której pieklas
standardowa keksówka
właśnie piekę to ciasto tylko zamiast jagód dałam borówki. pozdrawiam
Budyn wsypac w proszku czy zrobiony?
W proszku
Stanowczo za dużo proszku do pieczenia!! W zupełności wystarczy 1 łyżeczka, a nawet i pół łyżeczki.
Mogę użyć do tego mrożonych jagód? xD
Tak, oczywiście.
Wygląda super!
Mi z ciasta ucieranego wychodzi zawsze ładny zakalec 🙂 Jak długo należy ucierac masło z cukrem ?
ja ucieram aż masa lekko zbieleje i zrobi się puszysta
pieknie wygląda
podoba mi się, podoba!
i jest naprawdę łatwe.
cieszę się, że Ci się podoba 🙂
Dziękuję! I już zaglądam.
OO pyszności:)
Wygląda czarująco:)
Kocham jagody i ciasta z jagodami<3
Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga<3
ładna mozaika:)
dziękuje!
wygląda wspaniale. na pewno zrobię w nadchodzącym tygodniu, bo jagody już się kończą… 🙂
z jagodami jest najlepsze. można jeszcze zrobić z borówką amerykańską ale to już nie to samo
jagodowe wzorki..:))