Prosta paella z kurczakiem

Nie ma wątpliwości,  ze Polska ostatnimi dniami przypomina klimatem bardziej Hiszpanię niż kraje nad Bałtykiem. Nie zrozumcie mnie źle, ja uwielbiam gdy jest ciepło.  Mogłabym się na stale przenieść do słonecznej Hiszpanii czy Portugalii. Póki co pozostaje mi  jedynie podwarszawskie RODOS. Długą relację z wakacji wraz ze specjalnym wpisem postaram się wkrótce opublikować. Mam masę zdjęć.

DSC_0202

Mając na działce ograniczone warunki kuchenne postanowiłam przygotować prostą paelle z kurczakiem z kuchni Lidla. Danie praktycznie jednogarnkowe. Bardzo syte. Prawie bez roboty. Idealne na upały, lenia i lato.

DSC_0293 DSC_0270

Składniki:

  • 500 g ryżu do paelli
  • 1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
  • 1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
  • 20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
  • 30 g umytej świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
  • niewielka ilość sosu piri-piri
  • 2 limonki, sparzone i umyte
  • niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • 10-15 oliwek z sardelami
  • 5 g kurkumy
  • sól
  • biały pieprz

Udka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.

Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.

Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.

Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.

Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.

Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

6 Comments

  1. Już raz robiłam paellę wg ,kuchni lidla, była pyszna, warto sobie przypomnieć ten przepis, teraz chłopaki proponują dania makaronowe, już jeden wypróbowałam:)

  2. Pingback: Cordon bleu po hiszpańsku z sałatkąkulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  3. Ryż, kurczak, papryczka, oliwki…, to coś dla mnie, na tygodniu hiszpańskim w lidlu, zaopatrzyłam się w chorizo, oliwę, ser, trzeba teraz coś pysznego zrobić 🙂

Dodaj komentarz