Polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych to jeden z przepisów, który na stałe zagościł w naszym domowym menu. Najpierw było to jedno z ulubionych dań mojej córki, której jako niejadkowi trzeba było specjalnie dogadzać. Z czasem jednak polędwiczki z kurczaka w płatkach kukurydzianych zagościły na naszym stole na stałe i stały się alternatywą dla zwykłej panierki z bułki tartej lub dla takiej z płatków owsianych.

Smażone na maśle klarowanym i delikatnie przyprawione smakują zarówno z klasycznymi dodatkami – jak ziemniaki z wody i surówka. Ja pokusiłam się o przygotowanie ich tym razem z moją ulubioną sałatką ziemniaczaną z boczkiem, kaparami i kiszonymi ogórkami.

Jakość użytych płatków ma ogromne znaczenie. Klasyczne płatki kukurydziane Lubelli lubię z kilku powodów. Po pierwsze ich struktura różni się od struktury konkurencyjnych produktów. Są mniej łamliwe ale przy tym delikatne i wyraziste w smaku. Dzięki specjalnemu wypiekowi mają piękny, złocisty kolor. Długo zachowują chrupkość nawet gdy zatopimy je w miseczce mleka.

Składniki:

  • 500g polędwiczek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szklanka płatków kukurydzianych – u mnie Lubella
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • sól

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajko roztrzepujemy razem z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozdrabniamy. Mięso obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i smażymy polędwiczki z obu stron na złoty kolor.

Dodaj komentarz