Jak podawać sery? Jak przygotować deskę serów?

Do degustacji serów musimy się odpowiednio przygotować, aby aromaty oraz smaki nie umknęły w wyniku niewłaściwego podania lub przygotowania. Z tego powodu przygotowałam kilka wskazówek, abyś mógł w pełni rozkoszować się smakiem i aromatem najlepszych francuskich serów.

  1. Temperatura sera ma znaczenie. Ser powinien zostać wyjęty z lodówki na około godzinę przed podaniem, aby nabrał temperatury pokojowej i idealnie komponował się z winem, pieczywem lub ulubionymi owocami. Niskie temperatury uniemożliwiają wydobycie się zapachu sera, a w przypadku serów miękkich – znacząco zmieniają ich strukturę.
  2. Kształt i forma, w jakiej podajemy ser, jest tak samo ważna, jak jego smak. Odpowiednio podane sery zachwycą nie tylko podniebienie, ale również oczy. Idealna w tym przypadku będzie udekorowana owocami i orzechami deska, na której położymy pokrojone sery. Istotny jest również kształt sera, gdyż ten porośnięty skórką najlepiej kroić w trójkąt, natomiast sery przerośnięte niebieską pleśnią w kostkę lub w słupki. Przed krojeniem rozgrzej nóż w gorącej wodzie, to umożliwi stworzenie idealnych kawałków.
  3. Kolejność konsumpcji jest ważna. Smakowanie serów rozpoczyna się od serów łagodnych, przechodząc stopniowo do bardziej wyrazistych. Powierzchnia sera powie nam wiele o jego stanie, rodzaju a nawet jakości. Skórka może być gładka, chropowata, z pleśnią, plamami, pęknięciami. Żółta, czerwonawa, brązowa lub czarna (im ser jest bardziej dojrzały, tym ciemniejsza jest jego skórka). Uginająca się lub twarda. Wnętrze sera o konsystencji zwartej lub płynnej i oleistej. A aromat? Wyłapywanie poszczególnych nut wymaga już nieco doświadczenia, ale bez trudu rozpoznamy czy ser ma zapach ostry czy łagodny, intensywny czy delikatny. Z czasem zaczniemy poznawać bukiety zapachowe: nutę roślinną, owocową, dymną lub korzenną.

Na koniec pamiętaj aby przede wszystkim dać sobie czas. Najpierw odczuj zapach sera. Zastanów się z jakimi produktami Ci się kojarzy? Co rozpoznajesz? Ugryź kawałek i podelektuj się chwilę – odczuj konsystencję i smak.

Dodaj komentarz