Placuszki z żurawiną na śniadanie

No i przyszedł poniedziałek. A z nim kolejny tydzień. Ciekawie się zapowiada bo oprócz szkolenia będę miała również zakulisową wizytę w DDTVN. Ale o tym innym razem. Bardzo pozytywnie naładowałam się w weekend a to za sprawą szkolenia fotograficznego. Jutro postaram się zrobić przegląd zdjęć szkoleniowych i opowiedzieć co nieco o tym czego się nauczyłam.

Dzisiaj natomiast pora na śniadaniowe placuszki z żurawiną na bazie mleka i prawdziwego masła. To co w tym przepisie jest najważniejsze to właśnie masło. Koniecznie musicie użyć takiego z 82% tłuszczu mlecznego (najlepiej użyć masła osełkowego, ale również trzeba czytać etykiety). Nie wiem jak Was ale mnie żurawina pobudza i dodaje energii a gdy na śniadanie zjem coś słodkiego to mam od razu dobry humor od rana.

placki-zurawina-0340placki-zurawina-0347

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g białego cukru – ja użyłam 100g brązowego
  • 1 jajko
  • 120g masła osełkowego
  • 80ml mleka
  • 50g suszonych żurawin
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Żurawiny namaczamy w mleku.

Mąkę, cukier, jajko, posiekane masło wkładamy do misy miksera i zagniatamy hakiem (lub berłem). Dodajemy mleko wraz z żurawiną. Zagniatamy. Ciasto nie powinno się nam kleić do rąk za bardzo. W razie czego można podsypać trochę mąką.

Na przesypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm. Wycinamy okrągłe placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron. Powinny mieć ładny brązowy kolor.

Wykładamy na talerz (można wcześniej odsączyć nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego) i posypujemy cukrem pudrem.

One Comment

Dodaj komentarz