Pizza z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Z przyjemnością przyłączyłam się do kampanii społecznej „Owoce i warzywa w szkole„. Głównym celem tego programu jest zwiększenie ilości spożywanych przez dzieci warzyw i owoców oraz propagowanie zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat. Dla mnie – mamy niejadka – jest to temat szczególnie ważny i trudny zarazem.

O tym jak ważne są warzywa i owoce w codziennej diecie rozpisywać się nie będę. Mam nadzieję, że każdy kto zagląda na blogi kulinarne mniej lub bardziej zdaje sobie z tego sprawę. Jeżeli chodzi o moją córkę temat jedzenia warzyw jest szczególnie trudny. Od dziecka miała z nimi problem i wybrzydzała przy każdym posiłku. Owoce nie stanowiły problemu, natomiast warzywa nierzadko spędzały mi sen z powiek. Na przełomie tych kilku lat nauczyłam się więc tak planować posiłki aby podane przeze mnie warzywa były szczególnie atrakcyjne. Dlatego dzisiaj specjalnie w ramach tej akcji przedstawię Wam przepis na pizzę z grillowanymi warzywami i mozzarellą, którą moja córka się zajada. Sama pomaga mi w przygotowaniach począwszy od ciasta a na składnikach skończywszy.

pizza-warzywa-8609

Zanim jednak poznacie przepis chciałaby abyście zapoznali się z materiałami dotyczącymi tej akcji. W pierwszej kolejności polecam Wam spot zachęcający do spożywania warzyw oraz teledysk, do którego muzykę skomponował Andrzej Smolik, a tańczą i śpiewają Julia Kamińska oraz Jarosław Boberek.


Sprawdź czy szkoła Twojego dziecka uczestniczy w programie – wejdź na stronę Owoce w szkole.

Składniki na 2 duże pizze:

  • ciasto na pizzę – zachęcam do przygotowania tego CIASTA NA PIZZĘ
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mieszanki ziół do pizzy (bazylia i oregano)
  • 1 mała cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • pół białej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kula białej mozzarelli
  • garść tartej mozzarelli – opcjonalnie
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowujemy sos pomidorowy na pizzę – W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, zmniejszamy ogień i delikatnie podsmażamy całość. Delikatnie mieszamy. Ważne aby czosnku nie przypalić bo będzie gorzki. Dodajemy passatę pomidorową i całość zagotowujemy. Doprawiamy przyprawami oraz solą i czarnym pieprzem. Gotujemy około 5-7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy grillowane warzywa – Cukinię kroimy w talarki. Papryki po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w pół-księżyce. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową przekładamy warzywa i smażymy aby lekko zmiękły. Wystarczy 1-2 minuty z każdej strony.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni bez termoobiegu (góra-dół).

Pizza – przygotowane ciasto na pizzę rozciągamy do uzyskania pożądanego kształtu (można użyć formy do pizzy lub specjalnego kamienia do jej pieczenia). Wierzch kolistymi ruchami smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Na wierzch posypujemy tartą mozzarellę (o ile jej używamy). Układamy zgrillowane wcześniej warzywa oraz pokrojoną w plasterki białą mozzarellę.

Całość pieczemy około 12-13 minut w nagrzanym do 250 stopni piekarniku.

pizza-warzywa-bok

*wpis powstał we współpracy z Agencją Rynku Rolnego w ramach kampanii „Owoce i warzywa w szkole”

One Comment

Dodaj komentarz