Pierożki hiszpańskie

Ostatnio często nachodzi mnie smak na jakiś fast food. Być może zima dała mi tak strasznie w kość, że organizm domaga się kalorii i tłuszczu. Ale nic z tego! Nie zamierzam się złamać i pójść do pierwszego lepszego maca, tylko po to żeby organizm mógł się nasycić porcją glutaminianu…  Trzeba kombinować w domu i po domowemu. Nie pamiętam skąd wziął mi się pomysł na hiszpańskie pierożki. Nie pamiętam nawet jak one dokładnie smakowały w Hiszpanii. Nie mniej jednak pierożki z piekarnika to jest coś szybkiego, taniego i na pewno baaaaardzo smacznego.

Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak i na przystawkę. W Hiszpanii są podawane jako przystawka.

Składniki na farsz:

  • 200g mielonej wołowiny
  • kostka Knorr – bulion wołowy
  • 100g czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek wina czerwonego wytrawnego – opcjonalnie
  • oliwa z oliwek

 Kostkę rosołową rozcieramy w oliwie z oliwek, dodajemy do mięsa i smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, pokrojone drobno oliwki oraz koncentrat pomidorowy. Opcjonalnie można dodać wino. Całość dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut.

Składniki na ciasto:

  • 340g mąki pszennej
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 120ml mleka
  • łyżka soku z cytryny

Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto (ja zagniotłam w maszynie do chleba na programie makaron). Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wycinamy duże kółka. Ja wycinałam pucharkiem do lodów (średnica ok 7cm).
Na każde kółko nakładamy farsz. Składamy na pół i brzegi dociskamy widelcem. Układamy pierożki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180’C. Do momentu aż wierzch będzie złocisty.

Przepis bierze udział w konkursie.

6 Comments

Dodaj komentarz