Pierożki filo z kurczakiem

DSC_0033Teraz będzie hit! Przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem ciasta filo. Zwykle wydawało mi się za suche a przez to, że smażone w głębokim tłuszczu bardzo ciężkie. Warsztaty Tex-Mex w Blue Dragon zmieniły moje podejście.

Jest to idealna przekąska typu fingerfood gdy zapraszamy do siebie znajomych na małą posiadówkę. Jednocześnie nie chcemy zbyt wiele się narobić przed imprezą. Przygotowanie farszu to ledwie kilka minut. Samo zawijanie (w mojej opinii) jest tak fajną zabawą, że spokojnie można to robić w trakcie imprezy. Wiadomo, że najlepsza zabawa jest zawsze w kuchni.

Przepis polecam! Podpisuję się pod nim rękami, nogami i czym tam jeszcze mogę!

Podaję proporcje na całe opakowanie ciasta filo. Nie ma zbytniej możliwości przechowywania go w sposób skuteczny. Lepiej więc zrobić od razu gigantyczną ilość pierożków a to co zostanie można spokojnie odgrzać i zjeść następnego dnia.

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • serek Twój smak (lub podobny kanapkowy) 1kg
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści czarnych oliwek
  • seler naciowy
  • świeża kolendra – w zależności od upodobania – ja dałam około 2 łyżeczek
  • papryczki jalapeno – w zależności jak ostre potrawy lubimy – u mnie około 3 łyżeczek (można również użyć chilli w płatkach)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • roztrzepane jajko

Farsz: Pierś kurczaka marynujemy w jogurcie, czosnku, soli i pieprzu najlepiej przez noc. Grillujemy i studzimy. Kroimy w drobną kostkę. Oliwki, selera, kolendrę i papryczki siekamy jak najdrobniej. Wszystko mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Pierożki: Ciasto filo rozwijamy z papieru. Takie zrolowane koimy na 5 równych pasów. Łyżeczkę farszu nakładamy na pojedyncze pasy-arkusze i zwijamy w trójkąty. Końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i zaklejamy. Tak postępujemy z całym ciastem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Składniki na sos:

  • chiński sos słodko-kwaśny 60g
  • dżem morelowy 20gr
  • sos sojowy 10ml
  • imbir świeży posiekany 10gr
  • sos chilli 4ml

Wszystko mieszamy razem. Imbir można zamiast siekać zmiksować. Podajemy razem z pierożkami.

Jutro przepis na widoczną na zdjęciu Quesadillę z kurczakiem.

7 Comments

  1. Pingback: Quesadilla z kurczakiem - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

Dodaj komentarz