Pierniczki ekspresowe z lukrem rumowym

Przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja przygotowałam ciasto w 15 min w automacie do pieczenia chleba. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Jego zaletą jest to, że bardzo łatwo się je wyrabia a później bardzo łatwo wałkuje. Pierniczki delikatnie rosną dlatego nie należy ich na blasze układać zbyt ciasno.
Przechowuję je w metalowej puszce.

Składniki:

  • 250g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka miodu (ja dałam 1,5)
  • 2 opakowania przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg mąki
  • 3/4 szklanki zimnej wody

Z tych składników zagniatamy szybko ciasto. Ja to tego celu użyłam maszyny do pieczenia chleba wykorzystując program Makaron. Oczywiście można ciasto zagniatać ręcznie. Gdy ciasto jest już jednolite zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na noc (ok 12 godzin) do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na części i wałkujemy z niewielką ilością mąki na ok 0,5 cm. Wycinamy foremkami do pierniczków lub szklanką. Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 min.

Po ostudzeniu można je polukrować.

Składniki na lukier:

  • białko jaja kurzego
  • ok 400g cukru pudru
  • kilka kropli zapachu rumowego lub migdałowego

Wszystkie składniki delikatnie miksujemy na najniższych obrotach miksera lub widelcem aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły a cukier po roztarciu w palcach nie był wyczuwalny.

Lukrowaniem pierniczków w tym roku zajmował się mój mąż za co bardzo mu dziękuję 😀

Bardzo dziękuję portalowi zmiksowani.pl za wyróżnienie mojego przepisu.

Dodaj komentarz