Pieprzny chleb migdałowy – gotowy w 1,5h

Opublikowany dzisiaj z samego rana wpis Pasta makrelowo-jajeczna, czyli idealne śniadanie miał tylko pobudzić Wasze umysły i zmysły (oraz boty rozkręcające ruch na stronie :P) bo oto i właściwy dla dzisiejszego dnia przepis.

Pieprzny chleb migdałowy - gotowy w 1,5h
 Przepis na ekspresowy chleb z automatu do pieczenia

Przy okazji akcji Chleb drożdżowy na Durszlaku dodam przepis na pieprzny chleb migdałowy. Jest to bardzo przyjemne dla podniebienie połączenie słodkości prażonych migdałów oraz ostrości pieprzu. Nie nadaje on się na kanapki z nutellą ale na takie z pastą jajeczno-rybną już owszem.
Przyznam, że był to eksperyment i do końca nie wiedziałam czy przypadkiem nie pójdzie do kosza. No bo jak to? Migdały? I pieprz? Do tego w chlebie? Masakra…

Jednak nie!

Wyszedł bardzo mięciutki w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz (ale bez przesady). Jest słodko-ostry chociaż w pierwszej chwili nie czuje się różnicy z typowym baltonowskim. Można poczuć chrupiące płatki migdałów.

Kolejny raz przekonałam się, że pieczenie w domowym zaciszu prawdziwego domowego chleba to jest to co kocham najbardziej. Dzięki automatowi, który bardzo oszczędza mój czas i energię codziennie mam świeży chleb lub bułki. Wybieram jaki chcę mieć chleb następnego dnia, wkładam składniki a rano wyjmuję świeży, pachnący i mięciutki chleb. Fajnie?

Składniki:

  • 300ml wody
  • 540g mąki typ 550 (ja dałam pół na pół 450 i 650 bo nie miałam 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100g płatków migdałowych (prażonych) – ja dałam 60g bo to jest akurat  małe opakowanie bakal
  • około 1 łyżeczki świeżo i drobno mielonego pieprzu czarnego (lub zielonego)
  • 21g drożdży

Do formy automatu do pieczenia wkładamy kolejno składniki tak jak na liście powyżej. Ustawiamy prgram Ekspres i czekamy na chleb.
Ręcznie również można ten chleb wykonać. Ze składników zagniatamy ciasto (z drożdży robiąc wcześniej rozczyn – trochę wody, cukier, drożdże odstawiamy na 15min). Wkładamy do formy. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na jakieś 15-20 min. Pieczemy około 40 min w temp 180 stopni.

Po więcej moich przepisów na pieczywo zapraszam do zakładki Domowa Piekarnia i Automatycznie.

Jeżeli podoba Ci się mój blog i chcesz mi pomóc w jego ‚rozkręceniu’ kliknij Lubię to! i ‚+1 poleć w Google’. Dzięki temu będzie on bardziej widoczny dla innych a ja będę bardzo wdzięczna!

4 Comments

Dodaj komentarz