Pieczony zagrodowy kurczak z farszem z ziemniaków i jabłek

Późna jesień to czas w którym wiele się dzieje. Zaproszenia na warsztaty leją się strumieniami w mojej skrzynce pocztowej. Strasznie żałuję, że moja doba nie jest z gumy i większość z tych zaproszeń niestety muszę odrzucać. Są jednak i takie na które grzechem jest po prostu nie iść. Jednym z takich eventów były warsztaty z Andrzejem Polanem a tematem przewodnim były potrawy z kurczaka. Nie byle jakiego ale najlepszego – bo zagrodowego.

Kurczak zagrodowy hodowany jest w rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu o połowę dłużej niż kurczak standardowy dostępny w większości marketów. Karmiony jest wyłącznie wysokiej jakości paszą roślinną dzięki temu jego mięso po przyrządzeniu ma wyśmienity smak i aromat. Dłuższa hodowla drobiu w czystym ekologicznie regionie Podlasia oraz specjalny sposób karmienia sprawiają, że zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Dania przygotowane z upieczonego mięsa są kruche jednocześnie zachowując soczystość. Z tych względów polecane jest szczególnie dzieciom oraz osobom dbającym o zdrową dietę.

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 1/2 kostki masła
  • miód wielokwiatowy do smaku
  • 1 jajko
  • cząber świeży lub suszony
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki – około połowy pęczka

Kurczaka Zagrodowego dzień wcześniej wrzucamy do solanki (30 g soli na litr wody). Pieczywo tostowe kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie masła, podobnie postępujemy z cebulą, którą smażymy na złoty kolor. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, miodem, reszta masła, cząbrem, pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, natką pietruszki. Następnie dodajemy grzanki, wszystko dokładnie mieszamy i farszem wypełniamy kurczaka. Pieczemy w trzech etapach. Najpierw przez 15 minut w temp. 220°C, następnie przez 35 minut w temp. 175°C i na koniec jeszcze w temp. 155°C około 25 minut. Po upieczenie kurczaka przykrywamy go folią i dajemy mu odpocząć.

Dodaj komentarz