Pieczony łosoś z zielonymi szparagami, cukinią i kaszką kuskus

Pieczony łosoś to zawsze jest dobry pomysł na piątkowy obiad. Gdy dodamy do tego cudowne szparagi, które udało mi się kupić w gospodarstwie Ludwika Majlerta na warszawskiej Białołęce my całkiem idealny piątkowy obiad. Przygotowanie całości zajęło mi nie więcej niż 20 minut.

Gdy zostanie nam trochę z obiadu można przełożyć wszystko do pojemnika śniadaniowego i spokojnie zabrać ze sobą do pracy. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poprawia humor nie zależnie od tego czy jemu je w domu czy w pracy.

kuskus-losos-7967

Składniki:

  • 250-300g filet z łososia ze skórą
  • pęczek zielonych szparagów – najlepiej tych cieńszych 2 gatunku
  • 1 mała cukinia
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • koperek – posiekany, może być mrożony
  • sól i pieprz do smaku

Z łososia zdejmujemy skórę a mięso kroimy na mniejsze fragmenty. Doprawiamy solą i pieprzem. marynujemy w miodzie, sosie sojowym, oliwie i soku z połowy cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania.

Cukinię kroimy w kostkę i dokładamy do łososia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone na mniejsze fragmenty szparagi.

Kaszkę kuskus mieszamy z kurkumą i zalewamy wrzątkiem (aby zakryć całą kaszkę). Przykrywamy i czekamy aż napęcznieje. Po kilku minutach odkrywamy i mieszamy widelcem aby ją trochę poluzować. Dodajemy do naczynia w którym piekliśmy łososia z warzywami. Mieszamy dokładnie. Dodajemy koperek. Dodajemy sok z drugiej połówki cytryny. Mieszamy i podajemy jeszcze ciepłe.

Inspiracja: zestaw lunchowy z pieczonym łososiem, szparagami i cukinią z kwestiismaku.pl

Dodaj komentarz