Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami

kurczak ze szparagami2Na pierwszy ogień poszedł w tym tygodniu przepis Pascala. Kurczak pieczony z ziemniakami i szparagami to bardzo kusząca propozycja. Kurczaka każdy lubi i każdy upiec umie. Lepiej lub gorzej, ale zawsze jakoś wychodzi.

Dzisiaj mam fatalny dzień. Potrzebowałam przepisu na szybki obiad a ponieważ byłam wczoraj na zakupach i to danie miałam zaplanowane na ten tydzień to stwierdziłam, że dzisiaj jest idealna okazja ku temu.

Czemu fatalny? Kot mi się dziwnie zachowywać i podejrzewam, że wykluwa się jakaś choroba z tym związana. Kotka właśnie skończyła 6 miesięcy i do tej pory nie mieliśmy z nią żadnych problemów. Nie mam dzisiaj możliwości udać się do weterynarza bo jestem sama z córką i nie mam transportera. Jestem generalnie załamana bo to oznacza kolejne problemy. Już mam czarne wizje z tym związane. Koszmar. Trzymajcie kciuki żeby jej się polepszyło…

Wracając do przepisu. Bardzo szybki i syty obiad. Spokojnie wystarczy na dwa dni dla dwóch osób.

DSC_0153kurczak ze szparagami

Składniki:

• 1 duży kurczak (1,9 kg)
• 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
• posiekany szczypiorek z cebuli dymki
• kilka gałązek estragonu
• kilka gałązek tymianku
• 6 kromek chleba (bez skórki)
• 100 ml mleka
• 2 jajka
• 800 g ziemniaków
• 3 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 pęczek zielonych szparagów
• świeżo mielony pieprz
• świeżo mielona sól
• 125 ml białego wytrawnego wina

FARSZ:
Pokruszony miąższ chleba bez skórki, posiekany estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki, ½ pęczka tymianku, 2 jajka, mleko – wszystko wkładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.
KURCZAK:
Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Do środka kurczaka dodajemy pieprz i sól, następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka. Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na www.kuchnialidla.pl).

Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i ½ pęczka tymianku. Całość mieszamy. Sok z ½ cytryny wyciskamy na ziemniaki, solimy je i doprawiamy  pieprzem. Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.
Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

9 Comments

  1. Pingback: Naleśniki z seremkulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  2. Kurczak pięknie upieczony, taki złocisty, zaoparzyłam sie dziś w lidlu w drób, nie wiem tylko który przepis wypróbować, oba dania wyglądają pysznie, oby kotek doszedł do siebie 🙂

Dodaj komentarz