Pieczony kurczak faszerowany po polsku

Pieczone mięsa zajmują w moim jadłospisie jedną z najwyższych, jeżeli nie najwyższą pozycję. Zdecydowanie wolę upiec mięso niż usmażyć czy udusić. Zajmuje to więcej czasu ale nie trzeba się zbytnio tym zajmować. Najważniejsze jest więc przygotowanie mięsa przed pieczeniem. Niedawno opisywałam jak idealnie upiec kaczkę oraz dawałam przepis na kaczkę faszerowaną. Cóż, mięso kaczki jest specyficzne i nie każdy je lubi i jada. Dzisiaj więc dostaniecie ode mnie przepis na sprawdzonego pieczonego kurczaka z farszem z dużą ilością zielonej natki pietruszki. Posmakuje każdemu a przygotowanie nie jest specjalnie pracochłonne.

kurczak-pieczony-5487

Danie to jest idealne na niedzielny obiad. Resztki mięsa np z piersi można użyć następnego dnia do kanapki.

Składniki:

  • 1 kurczak (najlepiej zagrodowy o wadze około 1,3-1,5kg)
  • około 50ml oleju rzepakowego
  • 1 kajzerka (lub 2-3 kromki białego chleba – może być tostowy)
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 100g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem.

Pieczywo namaczamy w mleku. Gdy już będzie całkowicie nasiąknięte odciskamy z nadmiaru płynu. Mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju (powinna się zeszklić). Można ją lekko posolić. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Gdy ostygnie mielimy je razem z bułką. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanym farszem dokładnie faszerujemy kurczaka. Wkładamy go również między skórę a mięśnie piersiowe (najlepiej pomóc sobie drewnianą łyżką). Dokładnie masujemy w tym miejscu. Całego kurczaka zaszywamy i związujemy nogi.

Przekładamy kurczaka na kratkę do pieczenia. Smarujemy całą skórę olejem rzepakowym. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Kurczak będzie gotowy gdy nakłujemy go widelcem w piersi a płyn, który wypłynie będzie bezbarwny.

2 Comments

Dodaj komentarz