Pieczony kozi ser w chrupiącym cieście z suszonymi pomidorami i pikantną oliwą

Przepis na sałatkęDawno nie było sałatek więc oto jest! Przepis na sałatkę z pieczonego koziego sera, z chrupiącym ciastem filo. Dressing z suszonych pomidorów i pikantnej oliwy to kwintesencja pysznego smaku. A te smażone pomidorki koktajlowe?!

Po prostu pycha! Jedna z sałatek, która na warsztatach jakiś czas temu smakowała mi najbardziej. Lubię bardzo pieczony ser. Gdy jest on podany jeszcze w pikantny sposób to ja już jestem kupiona.

Wojciech Pasikowski (autor przepisu) bardzo zadbał aby na talerzu się coś takiego fajnego działo. Suszone pomidory doprawione są czuszką i oliwą. Takie połączenie zdecydowanie sprawdza się właśnie z pieczonym serem.

kozi ser pomidory ciasto filo

Składniki:

  • rukola i roszponka
  • ser kozi rolada – około 200g
  • ciasto filo – 4 listki
  • olej do smażenia ciasta
  • suszone pomidory – 100g (EDIT: chodzi o takie pomidory suszone z zalewy ze słoika)
  • oliwa z oliwek – 60ml
  • chili – 1 czuszka
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól morka do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych lub czereśniowych do dekoracji

Czuszkę siekamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z 1/4 pokrojonych wcześniej pomidorów i połową czuszki. Doprawiamy czosnkiem. Do pozostałych pomidorów dodajemy pozostałą część czuszki, doprawiamy czosnkiem i solą.

Płaty ciasta smażymy na rumianu kolor. Plastry koziego sera kładziemy na papierze i zapiekamy na rumiano w piekarniku (220-230 stopni). Na listkach sałat kolejno układamy ciasto, ser i pomidory. Całość przykrywamy chrupiącym ciastem i polewamy pikantną oliwą. Dekorujemy połówkami, usmażonych pomidorków koktajlowych (można je usmażyć na oliwie z dodatkiem ziół (tymianek, rozmaryn, bazylia) oraz soli i pieprzu).

9 Comments

  1. to chrupiące ciasto aż mnie kusi by się wgryźć w komputer 😉 rzadko robię coś z kozim serem, trochę drogi, ale raz na jakiś czas można zaszaleć 🙂

  2. Mam takie pytanie techniczne, czy te suszone pomidory nie będą twarde, nie trzeba ich wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, czy w jakiś inny sposób zmiękczyć 🙂

      • Wiem, że chodziło o suszone pomidory ze słoika, mam wątpliwości ponieważ sama w tym roku suszyłam pomidory i otworzyłam niedawno słoik, a one jakieś takie twardawe były, pewnikiem za długo je suszyłam w piekarniku. Cóż trzeba będzie kupić w sklepie 🙂

Dodaj komentarz