Pieczony antrykot wołowy z sosem BBQ

DSC_0061Patrzę na to zdjęcie i od razy dostaję ślinotoku. Zwykle obok steków przechodzę raczej obojętnie. Nie specjalnie jestem tego typu mięsożercą, Jednak to danie było wyjątkowe. Jak je przygotować w domu?

Przepis pochodzi z warsztatów z Polska-gotuje.pl a autorem jest Robert Sowa.

DSC_0057Składniki:

  • 4 antrykoty wołowe po około 150g każdy
  • groszek mrożony 300g
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • masło 60g

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek lu oleju
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól morska
  • grubomielony czarny pieprz

Składniki na sos BBQ:

  • 300ml ketchupu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 100ml miodu pszczelego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min 2 godziny.

Wszystkie składniki sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.

Zamarynowaną wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło. Następnie pokroić w plastry.

Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.

8 Comments

  1. Pingback: Karkówka. Ostra marynata. Grill.

  2. Pingback: Grillowane żeberka w miodziekulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodaj komentarz