Pieczone żeberka z goździkami i imbirem

Pieczone żeberka z goździkami i imbirem to hit ostatnich dni w naszym domu. Od kilku dni podrasowywałam ten przepis i wreszcie jest gotowy do publikacji. Smakują idealnie szczególnie do piwa. Ja dodatkowo podałam je z sałatką ziemniaczaną.

Dodatek typowo jesiennych przypraw – goździków i imbiru powoduje przyjemne uczucie po jedzeniu. Czuję się rozgrzana i senna. Wtedy najlepiej wtulić się w kocyk i udać się na popołudniową siestę.

zeberka-sojowy-4513

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4-5 goździków
  • 2-3 ziarenka czarnego pieprzu – można zastąpić mielonym
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Do moździerza wrzucamy sól, brązowy cukier, imbir, ziarenka pieprzu oraz goździki i rozcieramy na proszek. Przekładamy do miseczki i dodajemy sos sojowy oraz ketchup. Czosnek siekamy i dorzucamy do marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Ja podzieliłam na pojedyncze kostki. Przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy marynatą. Dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (minimum godzinę). Pieczemy w 180 stopniach przez minimum godzinę. Mięso powinno ładnie odchodzić od kości i mieć ciemno-brązowy kolor.

One Comment

  1. Pingback: Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Dodaj komentarz