Pieczona kaczka w miodzie faszerowana pomarańczami i jabłkami

Wczorajszy poradnik „Jak idealnie upiec kaczkę?” bardzo dobrze się przyjął. Cieszy mnie to ogromnie bo ostatnio moim ulubionym rodzajem mięsa jest właśnie kaczka. Co jakiś czas będzie się więc pojawiał nowy przepis na niedzielny obiad. Dzisiaj opublikuję przepis, który zrobiony był dość dawno temu jednak czekał cierpliwie na swoją kolej.

Kaczka pieczona w miodzie i nafaszerowana jabłkami i pomarańczami to bardzo ciekawa forma podania niedzielnego obiadu. Ze względu na słodkawy farsz przypadnie do gustu na pewno również najmłodszym (moja córka się zajadała). Nie licząc czasu marynowania w solance oraz pieczenia to danie zajmie Ci dużo czasu. Po włożeniu kaczki do piekarnika pozostanie już tylko przygotowanie dodatków oraz oczekiwanie na gotowe danie. Prawda, że idealny niedzielny obiad?

kaczka-pieczona-5356

Składniki:

  • 1 tuszka kaczki (około 2 kg)
  • solanka do zamarynowania kaczki – 3l wody, 6 łyżek soli morskiej, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 duże jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 szalotki – można zastąpić cebulą
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2-3 łyżki miodu
  • ewentualnie 2-3 łyżki śmietany 30% do przygotowania sosu

Kaczkę myjemy, osuszamy i usuwamy resztki piór. Na 12 godzin (całą noc) marynujemy w solance (jak ją dokładnie przygotować znajdziecie w PORADNIKU). Następnie ponownie osuszamy. Skrzydła odcinamy w drugiej torebce stawowej.

Jabłka myjemy i kroimy na 6-8 części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Przekładamy do miski. Pomarańczę obieramy i wycinamy miąższ ze środka (filetujemy omijając białe błony). Dodajemy do jabłek razem z nadmiarem soku. Szalotki siekamy dość grubo a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do owoców. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę oleju i dokładnie mieszamy. Farszem napychamy kaczkę i zaszywamy.

Pozostałymi 2 łyżkami oleju smarujemy dokładnie skórę kaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na ruszcie lub kratce do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach (na każde 0,5kg mięsa przez 20 minut). Po tym czasie smarujemy kaczkę miodem i pieczemy dodatkowe 20 minut. Gdyby skóra za bardzo się zarumieniła przykrywamy kaczkę folią aluminiową.

Po upieczeniu dajemy jej chwilę na odpoczynek a następnie dzielimy na porcje. Z wytopionego tłuszczu można przygotować sos (dodajemy 2-3 łyżki śmietany 30% i zagotowujemy w niewielkim rondelku dobrze mieszając).

kaczka-pieczona-5355

Dodaj komentarz