Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to danie, które nadaje się zarówno na obiad jak i na kanapki. Lubię gdy przygotowane przeze mnie potrawy są wielofunkcyjne. Mam wtedy wrażenie, że oszczędzam w ten sposób nie tylko czas spędzony w kuchni ale i pieniądze. Pomysł na to pieczeń rzymską podsunął mi mój mąż, który w rodzinnym domu często jadał ją na kanapkach. Poszperałam trochę w internecie ale nie jest to zbyt popularne danie i nie znalazłam przepisu, który wzbudziłby moje zaufanie. Dlatego przy okazji wizyty na pobliskim bazarku z pomocą przyszła mi pani Jola, która prowadzi niewielki warzywniak. Spisałam jej rady i teraz przedstawiam je Wam.

Danie w przygotowaniu jest bardzo proste i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności. Najlepiej jest kupić kawałek mięsa łopatki i zmielić je własnoręcznie ale bardziej leniwi mogą skorzystać z mięs mielonych ze sklepu (tylko dobrej jakości). Pozostałe składniki na pewno znajdziecie w domu.

pieczen-rzymska-6235

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowego – lub wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną odstawiamy do wystudzenia.

Trzy jajka gotujemy na twardo (około 6 minut od zagotowania wody). Studzimy i obieramy ze skorupek.

Kajzerkę namaczamy w wodzie. Odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy natką pietruszki, majerankiem, tymiankiem, ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wbijamy 1 jajko i dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki muszą być dokładnie wymieszane. Na koniec dodajemy podsmażone wcześniej – cebulę i czosnek. Mieszamy.

Na dno wyłożonej papierem foremki, wykładamy połowę mięsa. Przy pomocy łyżki robimy trzy niewielkie wgłębienia i wykładamy obrane jajka. Na wierzch układamy resztę mięsa. Wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Odlewamy nadmiar płynu.

Dodaj komentarz