Penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

DSC_0085Po wyczerpujących zabawach sylwestrowych trzeba zregenerować siły. Najlepsze i najbardziej syte dania to zapiekanki. W tym tygodniu daleko szukać nie trzeba. Kuchnia Lidla i dwóch kucharzy zadbali o to aby nie zabrakło nam pomysłu.

Dzisiaj jedna zapiekanka a za kilka dni druga – od drugiego szefa.

DSC_0078

Składniki:

  • makaron penne: 300 g
  • tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
  • oliwki zielone: 70 g
  • czosnek: 3 ząbki
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • masło: 70 g
  • pomidorki koktajlowe: 150 g
  • pomidory pelati: 1 puszka
  • oliwa z oliwek: 80 ml
  • mozzarella: 1 szt.
  • miód: 1 łyżeczka
  • cukier: 5 g
  • natka pietruszki: 1 pęczek
  • papryczki, ostre: 1 szt.
  • cytryna: 1 szt.
  • sól: do smaku
  • pieprz biały mielony: do smaku

Sos:
2 ząbki czosnku bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy pieprz, wlewamy pomidory pelati i je delikatnie rozdrabniamy.

Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru. Ścieramy skórkę z 1/3 cytryny i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem, dodajemy niewielką ilość soli i pieprzu oraz odrobinę skórki z cytryny.

Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).

Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Małe pomidorki przesypujemy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Wszystko razem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 185-190°C (termoobieg), pomidorki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut.

Część mozzarelli kroimy w kostkę, część rwiemy palcami na nieco większe kawałki, następnie polewamy je małą ilością oliwy z oliwek i dodajemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.

Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i dekorujemy kawałkami tuńczyka, oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą oraz natką pietruszki.

Danie dekorujemy oliwą z oliwek.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

2 Comments

Dodaj komentarz