Penne w sosie ze świeżych pomidorów

Jak wiecie chociażby z fanpage, Pudliszki obdarowały mnie koszem cudownych pomidorów. Postanowiłam więc je wypróbować i przygotować coś prostego i szybkiego. Makaron penne w sosie właśnie z pomidorów, boczku, cebuli i czosnku. Trochę po polsku, trochę po włosku. Gdyby dodać czarnych oliwek byłoby penne al’ametriciana.

DSC_0202Podstawą dania są dobre, świeże pomidory. Najlepiej wybrać taką odmianę jaką lubimy najbardziej.

DSC_0215Czyż nie są cudne? Podobno pochodzą z Wielkopolski i jest to wyjątkowa odmiana pomidorów nadająca się przede wszystkim do przetworów. Ja takowych raczej nie robię więc zrobiłam penne. Bardzo smaczne swoją drogą.

Składniki:

  • 5-6 pomidorów
  • 200g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plasterki boczku
  • masło klarowane do smażenia
  • wiórki parmezanu
  • pieprz
  • chilli w płatkach

Pomidory nacinamy z dwóch stron na krzyż. Zalewamy wrzątkiem lub gotujemy przez kilka sekund. Hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy ze skórki. Kroimy na 4 i wycinamy miąższ z pestkami. Resztę pomidora kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno.

Na patelnię wkładamy łyżeczkę masła klarowanego i rozgrzewamy. Dodajemy najpierw boczek, a gdy już trochę stopi się jego tłuszcz dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy pomidory i dokładne całość smażymy. Doprawiamy pieprzem i chilli. Dokładamy ugotowany al dente makaron i jeszcze obsmażamy.

Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

Dodaj komentarz