Pasztet z łososia w cieście chlebowym

DSC_0020To kolejny przykład eksperymentu, który zagości na moim stole w te święta. Dość elegancka wersja pasztetu jednak prosta do wykonania. Nie jest to szybkie danie bo jednak ciasto musi wyrosnąć a na to potrzeba czasu. Jednak nie jest pracochłonny a w czasie gdy ciasto wyrasta można np zabrać się za sprzątanie.

Składniki:

  • 600g filetu z łososia
  • 300ml śmietany 36%
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie szafranu
  • 100g wędzonego łososia w plastrach
  • 50g masła
  • 250g mąki
  • woda
  • 20g drożdży
  • szczypta cukru

Z mąki, wody, drożdży i szczypty cukru zagniatamy ciasto chlebowe (jak na pizzę) i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie miksujemy surowy filet z łososia z jajkiem i częścią śmietany. Resztę śmietany i drugie jajko miksujemy razem z szafranem i dodajemy do zmiksowanego wcześniej łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto chlebowe wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem foremkę (tak aby boki luźno zwisały można je było złożyć). Do środka wkładamy masę łososiową, przykrywamy wędzonym łososiem i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu robimy dużą dziurę nożem i wkładamy komin z folii aluminiowej (kawałek folii zwiniętej w rulon). Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

3 Comments

Dodaj komentarz