Parmezanowe paluchy serowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Niech jakość zdjęć Was nie zniechęci – paluchy są niesamowicie aromatyczne i pachnące. Po raz kolejny wzięłam udział w weekendowym wypiekaniu. W tym tygodniu razem z innymi blogerami zachęcaliśmy do pieczenia parmezanowych paluchów serowych z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i rozmarynu. Ze względu na dzisiejsze święto udało mi się je dokończyć dopiero przed godziną. Zdjęcia w tym świetle są właściwie nie do wykonania dlatego przepraszam za ich jakość.

paluchy-serowe-6581

Składniki na zaczyn:

  • 100g mąki pszennej
  • 150ml wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta cukru

Wszystkie składniki mieszamy razem najlepiej drewnianą łyżką. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc (u mnie było to około 7 godzin).

Składniki na paluchy:

  • zaczyn z przepisu powyżej
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 15g cukru
  • 22g soli
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • niecała szklanka letniej wody
  • Dodatki: 8 suszonych pomidorów (posiekane), posiekane listki z jednej gałązki rozmarynu oraz 2-3 posiekane ząbki czosnku, 50-70g grubo-startego parmezanu

Do miski wkładamy zaczyn, mąkę, oliwy, cukier, sól, drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto (najlepiej robotem przez 10 minut). Dodajemy dodatki i mieszamy aż ciasto je wchłonie. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto aby je odgazować.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

W tym czasie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Składamy na 3 tak jak list. Przekręcamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy. Następnie znowu składamy na 3. Rozwałkowujemy i przy pomocy noża tniemy na 4-5 paluchów. Każdy z nich rolujemy lekko aby nadać im rustykalny wygląd. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Posypujemy niewielką ilością parmezanu. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

paluchy-serowe-6577

7 Comments

  1. Pingback: PARMEZANOWE PALUCHY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM | matkaWariatka

  2. Chyba już wiem co dziś piekę 🙂 tylko ja bym do nich zrobiła taki dip z pomidorów , chrzanu , szczypiorku i czosnku. Wszystko blenderuję panasonicem i z tymi paluchami *_*

Dodaj komentarz