Pancakes na śniadanie

Po raz kolejny wzięłam udział w akcji wypiekanie na śniadanie. Tym razem w ramach wyzwania było przygotowanie pancakes z podanego przepisu. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę chociaż nie zmieniła proporcji.

Naleśniki, to obok gofrów nasze ulubione śniadaniowe danie. Polecam również przepis na gofry belgijskie. Szczególnie przypadnie on do gustu miłośnikom słodkich śniadań 🙂

pancakes-4740

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam połowę)
  • 3 czubate łyżki cukru (zamiast tego dałam 3 płaskie łyżki cukru pudru z wanilią)
  • szczypta soli

Mąkę przesiać.

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja (dobrze je ubiłam), połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki.

Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania.

9 Comments

  1. Pingback: Pancakes! Czas na leniwe śniadanie. | Małe Kulinaria

Dodaj komentarz