Paella z kurczakiem, chorizo, chilli i limonką

Na szybko jeszcze przed nowym rokiem podrzucę Wam przepis na prostą paellę z kurczakiem. Jeżeli nie macie wiele czasu na siedzenie w garach a chcecie zasmakować hiszpańskich smaków to właśnie ta wersja jest dla Was. Składników nie trzeba daleko szukać. Dostępne są w każdym większym markecie.

Paella z kurczakiem z dodatkiem chorizo, ostrością chilli i kwaskiem z limonki to danie, które gwarantuję podbije Twoje podniebienie. Będziesz chciał do niego wracać znów i znów. A ja się tylko z tego będę cieszyć!

Składniki:

  • 500 g ryżu do paelli
  • około 800g piersi z kurczaka
  • 1l rosołu (delikatnego wywaru drobiowo-warzywnego)
  • 1 kiełbasa chorizo -pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
  • 20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1 pęczek cebuli dymki – pokrojonej w kosteczkę
  • pęczek szczypiorku z dymki – grubo posiekanego
  • 2 limonki, sparzone i umyte
  • niewielka ilość oleju rzepakowego
  • 5 g kurkumy
  • sól
  • biały pieprz

Mięso myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze części. Marynujemy białym pieprzem i solą. Na patelni (najlepiej specjalnej do paelli ale jeżeli takowej nie posiadamy wystarczy patelnia z dużym dnem) rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron.

Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Dobrze mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.

Na patelnię z chorizo, czosnkiem i cebulką, wrzucamy ryż. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar. Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.

Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie dokładamy na patelnię. Chwilę smażymy a następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.

Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekany szczypiorek. Paella z kurczakiem gotowa.

One Comment

Dodaj komentarz