Pączki bez smażenia

Kiedyś jako mała dziewczynka miałam okazję uczestniczyć w imprezie na której serwowano pączki z wróżbą. Przyszyły więc Andrzejki i ja na Andrzejkowe szaleństwa postanawiam wykonać podobne. Jednak aby nie powtarzać pomysłu sprzed laty postanowiłam poszukać przepisu na pączki bez smażenia. Bo wiadomo zdrowej i mniej kalorycznie. Przepis pochodzi z bloga angielskiego.

 

Składniki:
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania
W małej miseczce drożdże oraz szczyptę cukru rozpuszczmy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy drożdżową masę, rozpuszczone masło, jajko oraz mleko. Za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki (mieszamy tylko przez kilka minut) – otrzymamy bardzo kleiste, mokre ciasto. Miskę szczelnie przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe (25 stopni) miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
Blat mocno oprószamy mąką. Wykładamy ciasto uważając aby nie zagniatać i nie odgazowywać zbytnio. Lekko rozklepujemy ciasto  na grubość 2-3 cm. Szklankę obtocz w mące i wytnij tak wiele pączków, jak to tylko możliwe.
Pączki na blasze odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200st.C. 
Po wystudzeniu pączki posypujemy cukrem pudrem.
Aby wewnątrz znalazła się karteczka należy na kawałku pergaminu napisać wróżbę. Ciasto rozklepać na 1 cm zamiast na 2-3, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Na jednym wyciętym kółku położyć złożoną karteczkę i przykryć drugim kółkiem. Lekko docisnąć.
EDIT: Przepis i wykonanie docenione w konkursie Kasi na facebook’u. Dziękuję!

14 Comments

  1. Pingback: Pączki amerykańskie z dziurką - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

  2. Świetny przepis! Moje dzieci uwielbiają pączki, ale ja odmawiam robienia, bo nie chce mi się babrać w gorącym tłuszczu. Teraz już nie mam wymówki. Dzięki.

Dodaj komentarz