Pączki amerykańskie z dziurką

DSC_0063Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. W zeszłym roku dodawałam przepis na pączki bez smażenia więc w tym roku postanowiłam zaszaleć z kaloriami. A co tam!

DSC_0059 DSC_0056Składniki:

  • 800g mąki
  • 4 żółtka
  • 80g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja użyłam takiego syropu smakowego MONIN)
  • 200ml słodkiej śmietanki 12%
  • 200ml mleka
  • szczypta soli
  • 60g roztopionego masła
  • 9g suchych drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia (można również smażyć na smalcu)
  • cukier puder do posypania

Ciepłe mleko, drożdże, cukier i odrobinę mąki mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość. Do reszty mąki dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy, jajka roztrzepane ze śmietaną, szczyptę soli, masło i spirytus. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki (uważamy, żeby nie przesadzić bo pączki będą zbyt twarde). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą część wałkujemy na około 0,5-1cm grubości. Przy pomocy większej szklanki wycinamy duże kółka a w środku przy pomocy kieliszka – mniejsze. Tak przygotowane pączki układamy na blacie w kilku cm odstępach i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 45 minut aż podrosną. Rozgrzewamy olej do około 170st i po kolei smażymy każdy pączek z obu stron.

Gotowe pączki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

2 Comments

Dodaj komentarz