Orzechowa szarlotka

orzechowa-szarlotka-2843

Szarlotka to zdecydowanie najczęściej pojawiające się u mnie w domu ciasto. Uwielbiam ją przygotowywać, uwielbiam jej zapach, uwielbiam jej smak. Czasem jednak taka tradycyjna szarlotka musi się doczekać jakiegoś dodatku. Tym razem postanowiłam dołożyć do niej dwie garści orzechów włoskich.

Miałam również małego pomocnika…

zdjęcie 1-1-side

orzechowa-szarlotka-2845

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 200g prawdziwego masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru

Mąkę przesiej. Dodaj posiekane masło, jajka oraz cukier. Zagnieć wszystko szybko, najlepiej przy pomocy robota (malaksera). Masę podziel na dwie równe części. Jedną owiń folią aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj i wyklej blachę do ciasta (posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Nakłuj widelcem spód ciasta i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Składniki na farsz:

  • 3 duże jabłka
  • 2 garści orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka bułki tartej

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Orzechy posiekaj drobno i dodaj do jabłek. Farsz dopraw cukrem i cynamonem. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód.

Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta (z lodówki). Najlepiej szatkownicą lub na tarce jarzynowej.

Piecz całość jeszcze 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Wystudź i posyp cukrem pudrem.

orzechowa-szarlotka-2839

3 Comments

Dodaj komentarz