Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszkuNa zdjęciach na ich stronie ta kaczka wyglądała zupełnie inaczej. Nie wiem czemu ich wersja jest jaśniejsza bo gdy coś jest duszone w czerwonym winie to właśnie tak wygląda.

Mój Mąż tą kaczkę ochrzcił „czarnuszką”. Na serio jest czarna. Nie brązowa a czarna. I od razu zaznaczam, że nie jest spalona. Wszystko było robione dokładnie tak jak jest w przepisie na kuchnialidla.pl

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszkuJeżeli szukasz przepisu na kaczkę (swoją drogą jest ostatnio bardzo modna) to ten przepis polecam obiema „ręcami”. Prosty szybki i zdecydowanie z serii „WOW!”.

Składniki:

  • nogi kaczki: 4 szt.
  • suszone śliwki kalifornijskie, wcześniej namoczone w winie przez mniej więcej godzinę: 400 g
  • czerwone wytrawne wino: 400 ml
  • liść laurowy: 2 szt.
  • olej rzepakowy: 120 ml
  • kostka drobiowa bulionowa: 2 szt.
  • pieprz: do smaku
  • sól: do smaku
  • woda: 250 ml
  • mrożony groszek zielony: 600 g
  • szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę: 2 szt.
  • gęsta śmietana 16%: 3 czubate łyżki
  • sałata masłowa, pokrojona w paseczki: 4 liście
  • gałka muszkatołowa: szczypta
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki

Nogi kaczki: Nogi kaczki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy kaczkę z nadmiernej ilości tłuszczu i odcinamy torebki stawowe za pomocą dużego noża lub tasaka. Nogi kaczki z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego (nie za dużo, nogi kaczki puszczą tłuszcz). Gdy olej jest już wystarczająco rozgrzany, smażymy nogi kaczki (zaczynamy smażyć skórą do dołu) z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru. Nadmiar tłuszczu z garnka przelewamy do miseczki. Nogi kaczki podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do garnka dodajemy śliwki wcześniej namoczone w czerwonym winie, całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy 250 ml wody, 1 rozdrobnioną kostkę bulionową, całość mieszamy. Dodajemy 2 liście laurowe i świeżo zmielony pieprz. Ponownie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.

* Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagniatamy 20 g masła i 20 g mąki pszennej i dodajemy stopniowo do sosu w celu zagęszczenia.

Purée z zielonego groszku: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną sałatę, mieszamy, następnie dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i rozdrobnioną kostkę bulionową. Mieszamy całość i gotujemy bez przykrycia. Po mniej więcej 5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. Dodajemy sól i pieprz. Znów miksujemy całość.

Wykładamy kaczkę. Purée przekładamy do miseczki. Śliwki układamy na talerzu. Dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

3 Comments

Dodaj komentarz